Rolingstonsi u Hjustonu Foto: Hubert Ryan Vestil / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rolingstonsi su juče započeli svoju turneju "2024 Hackney Diamonds" na stadionu NRG u Hjustonu, u Teksasu.

Brojni fanovi doživeli su zadovoljstvo gledajući jedan od svojih omiljenih bendova na koncertu u Hjustonu. Stonsi su izveli set od 18 pesama u trajanju od dva sata, svirali su klasike uključujući „Paint it Black“ i „Sympathy for the Devil“, ali i nove stvari sa prošlogodišnjeg albuma “Hackney Diamonds”.

Bend je otvorio koncert sa „Start Me Up“ i doveo stadion, kapaciteta 72.000 ljudi, u delirijum. Jedan fan je rekao da mu je ovo 85. put da gleda Stonse uživo. Za jednu majku i kćerku koje su putovale iz Ajove, ovo je bilo prvi put.

„Odrasla sam uz njih, a i ti si odrasla uz njih,“ rekla je Kat Nizi za portal “Khou.com” dok je gestikulirala prema svojoj majci.

„Dovoljno smo blizu da slinimo na Mikovim cipelama, pa smo zaista srećne,“ rekla je Kat.

Džeger je, i nakon 60 godina živih nastupa, često šetao gore-dole po pozornici s očiglednom neiscrpnom energijom dok su Ričards i Vud svirali mnoge poznate gitarske rifove koje fanovi obožavaju. Mik je sve vreme predvodio publiku u pevanju zajedno s njim.

Budući da su izdali novi album u oktobru 2023. godine, fanovi su bili znatiželjni kako će ga izvesti.

„Znamo sve klasike, ali novi album ‘Hackney Diamonds’ sam možda poslušao 25 puta, jedva čekam da vidim kako ga sviraju uživo,“ rekao je jedan Teksašanin.

Ulaznice za mesta uz binu su bile dostupne satima pre početka koncerta po ceni od oko 1.000 dolara, dok su najjeftinija sedišta prodavana po ceni ispod 100 dolara.

„Kada odrastete slušajući bend poput tog, to se ne može nadmašiti,“ rekao je Pejton Pipin iz Luizijane.

Bend je takođe izveo nekoliko neočekivanih pesama, uključujući „Rocks Off“ sa svog dvostrukog albuma iz 1972. godine „Exile on Main St.“ i „Out of Time“, stvar iz 1966. koju je Džeger tokom koncerta naznačio kao pesmu koju nikada ranije nisu izveli u SAD-u.

Stonsi će sledeći koncert imati u Nju Orleansu u četvrtak 2. maja, a planirano je da se američka turneja završi 17. jula u Santa Klari. Za sada se još ne zna da li će bend imati nastupe i u Evropi.

„Hackney Diamonds“ je njihov prvi studijski album sa novim materijalom od albuma „A Bigger Bang“ iz 2005. godine. Od tada, Stonsi su nastavili da obaraju rekorde na blagajnama širom sveta sa serijom rasprodatih turneja i izdali su album „Blue & Lonesome“ iz 2016. godine, koji je osvojio “Gremi” nagradu i koji je sadržao njihove verzije mnogih bluz numera koje su oblikovale njihov zvuk, i koji je dostigao vrhove top lista albuma.

Godine 2022, Mik Džeger je odlučio da je bend dovoljno dugo odugovlačio. Probe su dolazile i prolazile; slagale su se nedovršene pesme. Čarli Vots, doživotni bubnjar i kamen temeljac ritma benda, umro je 2021, ali bend je nastavio da ide na turneju bez novog materijala.

„Niko nas nije gurao“, prisećao se Džeger prošle godine za “Njujork tajms”. „Niko nije govorio: ’Ovo je krajnji rok za album’.“ Rezultat je „Hackney Diamonds“, glasna, nemirna, nemilosrdna kolekcija pesama iz benda koji odbija da se smiri sa godinama.

Džeger na poslednjem albumu peva o frustraciji, čežnji, bekstvu, izdržljivosti i transcendenciji. Pesma „Angry“, početak albuma, kreće se između pomirenja i ogorčenja. Tu je “pankoidna” „Bite My Head Off“ u kojoj Pol Makartni svira distorziran bas i “ljuti se” na nečije pokušaje kontrole. A čeznutljiva pesma „Depending on You“ oplakuje izgubljenu ljubav: „Vodio sam ljubav, ali ti si imala drugačije planove“, peva Džeger.

Pesme su organske, odsvirane rukom, nisu prošle kompjuterske programe, ubrzavaju i usporavaju ljudskim pulsom. A album odaje počast njihovom statusu najstarijeg i najuticajnijeg benda, uz gostovanja Makartnija, Stivija Vondera, Lejdi Gage i Eltona Džona.

„Mi smo čudan par, čoveče“, rekao je Ričards prošle godine za “Njujork tajms”, okružen suvenirima Stounsa.. „Volim ga jako, i on me jako voli, i ostavimo to na tome.“

Bonus video: Posle 18 godina: Rolingstonsi zakotrljali novi album – Petar Janjatović i Brajan Rašić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare