baši
Foto: Printscreen

Slika „Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića kupljena na aukciji londonskog "Sotbija" biće izložena od utorka, 5. marta, u Konaku kneginje Ljubice, najavili su iz Muzeja grada Beograda.

Pored slike u Кonaku će biti izloženi i predmeti iz Legata Paje Jovanovića, štafelaj paleta i slikarski mantil iz umetnikovog ateljea.

Konak kneginje Ljubice Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki

Delo „Odmor bašibozuka“, ulje na dasci, dimenzija: 41×32.5 cm, uramljena: 68×60.5 cm, predstavlja jednu od najlepših slika Jovanovićeve orjentalističke faze. Rađeno je tehnikom ulja na dasci krajem 19. veka. Odlikuje se izvanrednom minicioznošću detalja, izuzetno vešto dočaranih planova u kompoziciji.

Paja Jovanović, kao i većina evropskih slikara 19. veka, bavi se temom Orijenta. Visok nivo umetničkih i slikarskih dostignuća ovog perioda obezbedio mu je izuzetno značajno mesto u vodećim svetskim aukcijskim kućama kao i u muzejima i privatnim kolekcijama.

Muzej grada Beograda je jesenas kupio ovo delo Paje Jovanović na aukciji „Sotbi“ u Londonu nazvanoj „Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“. Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti. Ova akvizicija, ističe se u saopštenju, ističu u saopštenju, predstavlja najznačajniju kupovinu muzejskog predmeta do sada, koju je Muzej grada Beograda ostvario uz pomoć Vlade Republike Srbije.

Bonus video: Važan jubilej za prestoničku ustanovu kulture – Muzej grada Beograda obeležava 120 godina postojanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar