Foto:promo

Šta srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji završavamo ponudom kuće "Odiseja" iz Beograda i našim čitaocima poklanjamo 7 dela ovog izdavača.

„Odiseja“ je za ovogodišnji Sajam knjiga za čitaoce pripremila nekoliko novih izdanja za decu, tinejdžere i odrasle.

Foto:promo

Za najmlađe čitaoce spremni su nastavci voljenih serijala, kao što je treća knjiga o Dori noćnoj mori Abi Henlon, „Dora crna ovca“, u kojoj je pred Dorom veliki izazov. Naime, njena najbolja drugarica Rozabela uveliko ume da čita i uživa u uzbudljivim pričama, dok Dori to baš i ne polazi za rukom pa je osuđena na slikovnice o životinjama s farme. Međutim, Dora ne bi bila Dora kad ne bi pronašla rešenje za svaki škripac u kom se nađe.

Objavljen je i četvrti deo serijala „Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke“ Alise Pantermiler, pod nazivom „U tom grmu čuči zec“. U ovoj epizodi Lota sa svojom najboljom drugaricom Čejenom pokušava da postane filmska zvezda i dobije ulogu u filmu sa čuvenim glumcem. Potrebno je samo da se istaknu među statistima na snimanju. Ništa lakše!

Foto:promo

Od novih naslova za tinejdžere izdvaja se roman nagrađivane danske autorke Mete Vedse, „Kad je srce mikser“ u kom kroz dnevničke zapise pratimo život tinejdžerke Pi. Pi iznenada pada u nesvest usred školskog časa. U bolnici joj kažu da je to bio napad anksioznosti. Njeni roditelji je šalju na terapiju za terapijom kako bi se što pre izborila sa krizom i vratila starom životu. To, međutim, ne pomaže i Pi dobija tri nedelje odsustva iz škole za oporavak. Tokom te tri nedelje, dok se bude upoznavala sa svojim simptomima i njihovim uzrocima, Pi će upoznati i tri komšinice: Džilijan Braun, stariju gospođu koja se doselila iz Engleske, Bjanku i njenu ćerku Viki. Njih tri će joj, malo-pomalo, pomoći da razume da je sasvim dobra takva kakva jeste, bolje od svih terapeuta koje (ni)je posetila. A vremenom će to uvideti i njeni roditelji.

Foto:promo

Za Beogradski sajam „Odiseja“ objavljuje i drugi roman Misterija Enole Holms Nensi Springer: „Slučaj levoruke ledi“. Nakon što je u prvom romanu uspešno rešila misteriju nestalog markiza, Enola postaje prva svetska naučnica perditorijanka. Ovaj put je u potrazi za ledi Sesili, mladom devojkom plemenitog porekla, koja je nestala pod krajnje neobičnim okolnostima. Nestanak je toliko misteriozan da bi bio izazov i za samog Šerloka Holmsa, ali on je zauzet – potragom za Enolom.

Foto:promo

Fanove Džil Sims obradovaće vest da za Sajam knjiga stiže drugi roman ove autorke, „Zašto mama psuje“, u kojoj se nastavljaju svakodnevne avanture Elen, iscrpljene majke koju smo upoznali u romanu „Zašto mama pije“. Pred Elen je noćna mora svakog roditelja – školski raspust. Umesto da sedi na plaži uz dobru knjigu i čašu vina, Elen opet jurca na sve strane. Sin je pupčanom vrpcom vezan za ajped, ćerka očajnički želi da postane influenserka na Instagramu, a Sajmon, večito zauzet i važan, opet je na nekom egzotičnom poslovnom putu. Malo je reći da je Elen na ivici živaca.

Foto:promo

Ove godine „Odiseja“ čitaoce upoznaje sa dva autora koji dosad nisu prevođeni na srpski jezik. Italijanski pisac Nikolo Targeta proslavio se vrtoglavom brzinom zahvaljujući duhovitim zapisima na Fejsbuku. Njegov prvi roman „Ona“ je postao hit odmah po objavljivanju u Italiji. Ona ima trideset godina, posao, momka, zajednički stan. Sve što bi odrasla osoba trebalo da ima. No, jednog jutra se budi i pomisli: „Možda ga više ne volim“. Njene neizgovorene misli naglas potvrđuje pepeljara. Ubrzo zatim ona gubi posao, momka i zajednički stan. Imala je sve što bi odrasla osoba trebalo da ima, a sad nema ništa.

Foto:promo

I dok sasvim sama pokušava da pliva kroz novu stvarnost ispunjenu razgovorima za posao, potragom za novim stanom, neprospavanim noćima i nedostatkom ambicije, tone sve dublje u očaj, bez bliskih ljudi s kojima bi mogla da razgovara, okružena predmetima koji nikako da ućute. Cinični poster Kurta Kobejna, fotografija iz prošlosti vidno razočarana njenim životnim izborima, osuđujući test za trudnoću, veštačka biljka koja izigrava psihijatra… sve te stvari imaju mišljenje o njenoj situaciji i ne ustručavaju se da ga iznesu. Poput moderne Alise u Zemlji čuda, na ivici razuma i s Beznađem za petama, ona pokušava da pronađe pravi put. Ako takav uopšte postoji.

Foto:promo

„Odiseja“ predstavlja i norveškog pisca Andeša Totlanda i njegov roman „U zemlju ćeš se vratiti“ – nesvakidašnji skandinavski noar. Život penzionisanog sveštenika Jakoba Jula okrenuo se naglavačke. U samo nekoliko dana on postaje udovac, deda i ubica. Ni sam ne zna kako je do toga tačno došlo, ali eto ga kako u kućnim papučama, na krvavom snegu, razmišlja kako da se ratosilja tela uterivača dugova, organizuje sahranu supruge i osigura topli dom sedmogodišnjoj unuci za čije postojanje tek što je saznao. Putevi gospodnji su zaista nedokučivi. Srećom, dugogodišnja karijera sveštenika naučila ga je da se sa svakom situacijom suoči smireno i s optimizmom. Neverovatno je šta sve čovek vidi kad četrdeset godina odlazi ljudima u dom i učestvuje u planiranju krštenja, venčanja i sahrana.

Prvih sedam čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon sledeće knjige u izdanju „Odiseje“: „Dora crna ovca“ Abi Henlon, „Zašto mama psuje“ Džil Sims, „U zemlju ćeš se vratiti“ Andeš Totland, „Ona“ Nikola Targeta, „Kad je srce mikser“  Mete Vedse,  „Enola Holms 2″ Slučaj levoruke ledi“ Nensi Springer i „Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke 4: U tom grmu čuči zec“ Alisa Pantermiler.

Bonus video: Predstavljena knjiga Gorana Markovića „Zavod“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar