Foto: Promo

Digitalna verzija opere “Na uranku” Stanislava Biničkog za koju je libreto pisao Branislav Nušić, u režiji Jovane Solunović-Mitrović, premijerno će biti izvedena u sredu, 7. juna u 20 časova, u Narodnom pozorištu Niš.

Reč je o projektu digitalizacije malih operskih formi je deo istraživanja u okviru doktorske disertacije. Cilj projekta je da se omogući digitalna distribucija manjih opera u cilju širenja kulturnog nasleđa i dostupnosti ovih umetničkih dela publici širom sveta.

Foto: Arhiva Narodnog pozoriša

Opera “Na uranku” napisana je u jednom činu, a nastala je 1903. godine, a radnja je smeštena u srpskom selu pod turskom vlašću gde se rađa ljubav između Radeta i Stanke. U digitalnoj verziji ove priče smeštene u 21. veku, naglasak je stavljen na feministički narativ i prikazivanje promena u društvu, posebno u vezi sa položajem žena i problemom femicida. Radnja se i dalje odvija u srpskom ruralnom mestu, ali pod okriljem savremenih društvenih i kulturnih uticaja. Glavna junakinja Stanka, suočava se sa izazovima i ograničenjima koje nameće patrijarhalno društvo. Umesto da bude pasivni objekat želje muškaraca, Stanka je svesna svoje vrednosti, seksualnosti i prava na izbor. Njena ljubav prema Radetu nije samo romantična, već je i simbol borbe za slobodu i autentičnost.

Digitalna verzija ove priče, u Кoprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Fakulteta umetnosti u Nišu, naglašava važnost feminizma i promene društvenih normi kako bi se stvorilo ravnopravnije i pravednije društvo. Prikazivanje ženske hrabrosti, kao i propitivanje patrijarhalnih vrednosti, služe kao podsticaj za dijalog o važnim pitanjima koja i danas postoje u našem društvu.

U podeli su sopran Katarina Mihailović (Stanka), tenor Damjan Mišić (Rade), mecosopran Aleksandra Ristić (Anđa) i bariton Marko Milisavljević (Redžep).

U autorskom timu su Malgoržata Osipinska (koreografija i scenski pokret), Marko Pejčić (muzička produkcija), Jovana Solunović-Mitrović (idejno rešenje i koncept scenografije i kostima), a Ivana Mirović je pripremila hor u kojem su Jelena Todorović, Jelena Todorović, Ivana Milošević, Marija Aksić, Nikola Đorđević, Todor Кrunić, Vito Ilić, Miloš Đorđević.

Reditelj i dramaturg opere Jovana Solunović-Mitrović rođena u Nišu 1986. godine, gde je diplomira na odseku za solo pevanje na Fakultetu umetnosti, a master studije iz oblasti teorije umetnosti i medija završava na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Školovanje iz oblasti teatrologije nastavlja na master studijama u Norveškoj na Univerzitetu u Bergenu. Trenutno je doktorand na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom profesora Božidara Đurovića.

Bonus video: Tamara Rađenović – Opera u 21. veku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar