Lisice Foto:Screenshot

Kada pomislimo na ljubavne scene iz filmova, uvek su tu „9 i po nedelja“ sa Mikijem Rurkom i Kim Bejsindžer, ali i francuski „Beti Blu“ sa Beatris Dal ili čuvena scena na klaviru u „Zgodnoj ženi“ sa Ričardom Girom i Džulijom Roberts i legendarna „Kazablanka“ sa Bogartom i Ingrid Bergman. Gde smo tu mi i naši filmovi? Nova.rs istražuje koje su to najbolje ljubavne scene iz jugoslovenskih filmova koje ćemo pamtiti zauvek.

Svako ima neku ljubavnu scenu iz domaćih filmova koja mu je posebno draga. To može biti neka nevina situacija, ali i erotski momenat, pa čak i ozbiljna scena seksa. Nije da je toga falilo u našim filmovima, jer je bivša zemlja još od 60-ih godina prošlog veka bila prilično liberalna u tom smislu. Neko pamti Anicu Dobru i Nebojšu Bakočevića iz „Kako je propao rokenrol“, neko „Oficir s ružom“ sa Žarkom Lauševićem, Draganom Mrkić i Ksenijom Pajić. Mnogi potajno najviše vole scenu „i tata bi sine“ iz „Ko to tamo peva?“

Pričali smo sa najpoznatijim hrvatskim filmskim kritičarima i kolumnistima “Jutarnjeg lista” Nenadom Polimcem i Juricom Pavičičem koje su njima najbolje ljubavne scene yu filma.

Nenad Polimac kaže za Nova.rs da postoji ljubavni film koji mu se još kao klincu jako dopao.

– Ostavio je jako dobar utisak na mene još tada. I posle kada sam ga gledao, uvek mi se jako sviđao. U pitanju je “Čudna devojka” iz 1962. Režirao ga je Joca Živanović, a glavna glumica je bila Špela Rozin, koja je bila jako harizmatična, dok joj je partner bio Voja Mirić. Zanimljivo, tu je bilo jako puno ljubavnih scena. I moram da kažem, mi posle kao da smo se sramili ljubavnih filmova. To kod nas nije išlo. Ovo je bio jedini primer ljubića na domaći način koji je funkcionirao.

Jurica Pavićić priseća se za Nova.rs filma “Lisice” iz 1969. godine.

– Scena iz “Lisica” Krste Papića, kad se na dan vjenčanja mladoženja i mlada- Fabijan Šovagović i Jagoda Kaloper – prvi put nađu nasamo, podalje od svatova. To je fantastičan scenarij Mirka Kovača, dramaturški sklopljen kao mehanički sat, do perfekcije.

Bonus video: Podcast „Život na srpskom“ – gost Milica Vučković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare