Foto:Promo

Kaleidoskop kulture, sedmi po redu, održaće se od 5. septembra do 5. oktobra u Novom Sadu i predstaviti najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu pod sloganom "Svoji".

Tokom Kaleidoskopa kulture, koji će se odvijati u Distriktu i Mreži kulturnih stanica, mnogobrojni svetski i domaći umetnici i ove godine slaviće pet vrsta umetnosti – primenjenu, izvođačku i vizuelnu umetnost, književnost i arhitekturu.

Kaleidoskop kulture Foto: V.Velickovic

Umetnička smotra će biti otvorena 5. septembra na Korzu, kada će nastupiti Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku Classical Music Award – Discovery Award, uz dirigenta, kompozitora i pijanistu, mladog umetnika u usponu, Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar.

Čitava prva nedelja biće posvećena primenjenoj umetnosti, a u Novi Sad će stići saradnici poznatih imena kao što su Bjork i Dejvid Boui, Naomi Kembel, Gvinet Paltrou i Dajana Ros – Endru Melkior i Endru Džouz. Od 6. do 12. septembra publici će se predstaviti više od 90 umetnika kroz 10 izložbi, isto toliko umetničkih instalacija i sedam muzičkih programa, ali i modne revije, performanse i radionice.

Korzo Foto:V.Velickovic

Uslediće nedelja književnosti od 13. do 19. septembra, kada će se prvi put na čitavom prostoru Distrikta, u čast stogodišnjice rođenja jednog od najvećih pisaca s naših prostora Aleksandra Tišme, i učešće više od stotinu umetnika, realizovati veliki novomedijski paviljon koji će, takođe, spojiti i nekoliko izložbi, predstava i instalacija.

IBRAHIM MAALOUF Foto:Yann Orhan

Nakon rasprodatog koncerta u francuskoj koncertnoj dvorani Accor i nastupa u njujorškom Karnegi holu i pariskoj Olimpiji, u novosadskom Distriktu predstaviće se u okviru nedelje izvođačke umetnosti (20. do 26. septembar) Ibrahim Maluf, jedan od najistaknutijih trubača današnjice i francusko-libanski instrumentalista i kompozitor nominovan za Gremi nagradu.

Riken Yamamoto Foto:Tom Welsh for The Hyatt FoundationPritzker Architecture Prize

U nedelji koja je posvećena arhitekturi, u Novi Sad opet dolazi ovogodišnji dobitnik Prickerove nagrade, japanski arhitekta Riken Jamamoto. Laueratu će se u nedelji arhitekture, koja će trajati od 27. septembra do 3. oktobra, pridružiti velika regionalna imena arhitekture.

Poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, koja počinje 4. oktobra, posvećena je vizuelnoj umetnosti, a svojevremeno zabranjivani ili osporavani filmovi nekih od najznačajnijih imena srpske kinematografije kao što su Želimir Žilnik, Aleksandar Petrović ili Dušan Makavejev, biće deo izložbe „Najcrnji talas“ zamišljene kao omaž crnom talasu, jednoj od najznačajnijih pojava na umetničko-društvenom planu prošlog veka.

Ulaz na sve programe Kaleidoskopa kulture biće besplatan, saopštili su organizatori.

Bonus video: Protest tehnike SNP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar