Želimir Žilnik, Bojana Makavejev i Branko Vučićević Foto: Privatna arhiva

Najupečatljivija osobina Bojanine ličnosti, za mene, bila je njena hrabrost, nepopustljivost i energija, kaže za Nova.rs reditelj Želimir Žilnik o Bojani Makavejev, životnoj i umetničkoj saputnici slavnog reditelja Dušana Makavejeva koja je preminula je 28. decembra u 81. godini u Beogradu.

Rođena je kao Bojana Marijan 1941. u Pakracu (Hrvatska). Bila je diplomirani muzikolog, a Muzičku akademiju završila je u Beogradu.

– Bojana Marijan se pojavila u javnosti kao muzikolog, esejista i urednica u nekoliko časopisa u Beogradu. A debitovala je kao uspešna autorka dokumentarnih filmova, krajem šezdesetih godina. Početkom sedamdesetih, postala je supruga i bliska saradnica Dušana Makavejeva – podseća Žilnik.

Bila je prvi gledalac, savetnik i kritičar radnih verzija Makovih filmova, ističe naš sagovornik.

– Njen konkretan doprinos bio je u domenu muzike, kastinga, kostima, scenografije. U nekoliko filmova bila je producentkinja.

Goran Paskaljević i Bojana Makavejev Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bojanine najupečatljivije osobine za Želimira Žilnika bile su njena hrabrost, nepopustljivost i energija.

– Posebno ispoljena posle zabrane W.R.Misterija organizma, 1971. godine. Bojana je od tada, decenijama, kao kapetanica stajala na pramcu Makove barke, koja je plutala svetom. Od Pariza, preko Skandinavije, Njujorka, Kalifornije, do Australije, tražeći producente, skupljajući ekipe, privremeno se smeštajući, njih dvoje su živeli u egzilu i radili filmove. I tako su nastali „Slatki film“, „Mr. Montenegro“,“Coca Cola Kid“, „Manifesto“, „Gorila se kupa u podne“, „Rupa u duši“. Malo li je?

Bojana Makavejev
Bojana Makavejev Foto: Jugoslovenska kinoteka

Bojana Marijan Makavejev biće ispraćena u utorak, 4. januara 2022. godine na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video: Slobodan Boda Ninković o odlasku u penziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare