Ana Ristović Foto: Stanislav Milojkovic/Arhipelag

Nagrada za poeziju "Vasko Popa" za 2024. godinu dodeljena je Ani Ristović za zbirku pesama "Tu" (Arhipelag), saopštio je žiri.

U saopštenju žirija navodi se da je na konkurs pristiglo 59 naslova izašlih 2023. godine i da je žiri doneo jednoglasnu odluku o dodeli nagrade Ani Ristović.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, zbirka pesama „Tu“ donosi snažno i kontinuirano nizanje pesama, sa unutrašnjom organizacijom koja počiva na grupisanju zasebnih motivskih celina.

Foto: Arhipelag

„Knjiga se kreće kroz različite prostore, spoljašnje i unutrašnje, počevši od Korčule i Jadrana, preko Beogradskih ulica i stanova, soba i terasa, tržnih centara, apoteka, prodavnica i pijaca, škola i igrališta, pa aerodroma, sa koga stižemo u Kinu, u Hong Konkg, u Vuhan, pa se vraćamo nazad do Beograda, kroz prazne pandemijske ulice, tokom leta i jeseni, dana i noći, kroz san i javu, da bi se ponovo našli na mestu našeg polaska, na Jadranu, i konačno stupili u samu pesmu“, stoji u saopštenju.

Ana Ristović rođena je 1972. godine u Beogradu, a završila je srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavila je knjige pesama: Snovidna voda (1994), Uže od peska (1997), Zabava za dokone kćeri (1999), Život na razglednici (2003), Oko nule (2006), P.S. (izabrane pesme, 2009), Meteorski otpad (2013), Nešto svetli (izabrane i nove pesme, 2014).

Dobitnica je „Brankove nagrade“, nagrade „Branko Miljković“, nagrade Sajma knjiga u Igalu, nemačke nagrade „Hubert Burda Preis“ za mladu evropsku poeziju, nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, kao i „Disove nagrade“ za celokupan pesnički opus.

Pored toga što piše poeziju, Ana Ristović prevodi sa slovenačkog jezika, s kojeg je do sada prevela više od dvadeset knjiga savremene slovenačke proze i poezije.

Nagrada „Vasko Popa“ dobitnici će biti uručena sutra, u Gradskoj kući Vršca u 12 časova.

Ta nagrada dodeljuje se 29. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, u toku konkursne godine, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pesama.

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rada akademskog slikara Milana Blanuše i novčanog iznosa.

Bonus video: Jelena Lončar i Joakim Tasić: Nedostaje nam antiratnih pesnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar