Foto: Promo/Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda/ Monika Lang

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, organizuje izložbu naučnih ilustracija pod nazivom "Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci". Posetioci će u Galeriji Atrijum sve do 20. aprila imati priliku da pogledaju radove 28 grafičkih ilustratora, dizajnera i umetnika različitih generacija, koji su u proteklih sedam godina ilustrovali tekstove u naučnopopularnom časopisu Elementi, poput Boba Živkovića, Monike Lang, Arteza i drugih.

Na svečanom otvaranju izložbe, u četvrtak, 31. marta, u 19 časova, prisutnima će se obratiti dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Nataša Ril, kustoskinja galerije Atrijum, i Ivan Umeljić, autor izložbe i urednik časopisa Elementi.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sledećih umetnika: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk, Dragana Krtinić, Željko Lončar, Ivana Bugarinović, Irena Gajić, Jakov Jakovljević, Ksenija Pantelić, Marija Babović, Marko Purać, Milica Golubović, Monika Lang, Nikola Korać, Sanja Crnjanski, Sergej Tucakov, Slavimir Stojanović Futro, Srđa Dragović, Tea Jurišić, Đorđe Balmazović i Dragan Protić Prota.

Foto: Promo/Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda/ Bratislav Milenkovic

Cilj izložbe „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“ jeste da se na primeru vizualizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“.

Izložbu prati i bogato opremljen katalog na 130 strana.

Foto: Promo/Galeriji Atrijum

Stotinu trideset ilustracija koje čine postavku izložbe raspoređeno je u devet celina koje su naslovljene: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“, „Unutrašnji toponimi“ i „Orbitiranje“.

Najave pratećih programa, uz detaljnije predstavljanje svih autora, objavljuju se na profilima Centra za promociju nauke na društvenim mrežama.

Izložba se realizuje u sklopu tradicionalne manifestacije „Dani Beograda“, a ulaz je besplatan.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar