Kancelar Šolc, folksvagen, Rio Tinto: oni ne žele da spasu svet, oni žele da spasu svoju moć i svoje bankovne račune, kazao je nagrađivani i kontroverzni reditelj Milo Rau koji je otvorio večeras u Madlenianumu 58. Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF i u svom snažnom govoru se osvrnuo na probleme sa Rio Tintom u Srbiji.

Na početku svog govora Milo Rau je istakao da je veoma srećan što je ovde, u Beogradu, na Bitef festivalu jer je to festival koji je ujedno i lokalan i internacionalan, podjednako posvećen lepoti i protestu – hrabar, raznovrstan festival!

– Sećam se kad sam bio prvi put na Bitefu, pre tačno 10 godina, 2014. godine. U to vreme vozio sam se kroz bivšu Jugoslaviju malim folksvagenom, a za volanom je bila briljantna slovenačka selektorka, Nevenka Koprivšek, koja je, nažalost, u međuvremenu preminula. Radili smo istraživanje za naš komad Mračno doba o građanskim ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Vozili smo se od Slovenije, kroz Hrvatsku, do Beograda, i od Beograda, kroz Bosnu, do Srebrenice i Sarajeva – kroz sve gradove čija imena mi zapadnjaci znamo zbog ratova i masakra koji su se u prošlom veku tu dogodili. Sećam se koliko sam bio pod utiskom što sam u Beogradu još uvek mogao da vidim tragove NATO bombardovanja. Sećam se da sam na Bitefu 2014. godine pogledao predstavu o Gavrilu Principu, čoveku koji je 1914. ubio Franca Ferdinanda. Na kraju mog putovanja kroz bivšu Jugoslaviju popio sam kafu u Hotelu Evropa, u Sarajevu, gde je Franc Ferdinand popio svoju poslednju kafu pre nego što će biti ustreljen – govorio je Rau, a onda je svoj govor usmerio na kritiku Ria Tinta, na šta je publika uzvratila uzvicima „Bravo“ i „Ua“ Rio Tinto!

Milo Rau Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Reditelj je kazao da kada je jutros stigao čuo je da je još neko letos stigao folksvagenom u Srbiju – bio je to nemački kancelar Olaf Šolc.

– Došao je da promoviše iskopavanje litijuma za potrebe nemačke automobilske industrije, nedaleko odavde, u dolini Jadra. Šolc je pozvao Srbe da se žrtvuju za Evropu, za takozvanu „održivu“ energiju. „Evropa“ znači, naravno – Folksvagen. Raseljavanje 20.000 porodica i trovanje plodnog tla za naredne generacija. Da, to je ono što „održivo“ znači – održivo u smrti!

„Pokazaću ti strah u pregršti praha“, citirao je Milo Rau T.S. Eliota koji je tu rečenicu napisao u „Pustoj zemlji“ nakon Prvog svetskog rata.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Danas smo svedoci jednog drugog rata – ekonomskog rata koji pretvara čitave države u pustu zemlju, zemlju tuge i straha. Ovaj put nisam došao folksvagenom u Beograd, došao sam sa grčkom tragedijom: komadom „Antigona u Amazonu“, o borbi brazilskog Pokreta zemljoradnika bez zemlje (MST) protiv modernih rudarskih kompanija – o borbi Antigone, tebanske princeze, protiv njenog ujaka Kreonta, grčkog Olafa Šolca. Amazon je udaljen 10000 kilometara odavde, ali živimo u globalizovanom svetu: ista tragedija, ista pusta zemlja je svuda. Kao u tinejdžerskom filmu o čudovištima, ista kompanija, Rio Tinto, kopa litijum u Srbiji i boksit u Amazonu – minerale potrebne za „održivu“ budućnost Folksvagena. Nije ni čudo što u Amazonu postoji izreka: „Kad čuješ reč održivo beži koliko te noge nose“ – poručio je reditelj, a publika je nastavila da ga pozdravlja aplauzom.

Rau međutim, smatra – a to je i poruka Antigone kako je istakao – da je bolje braniti svoju zemlju.

Milo Rau Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Antigonina borba je svuda i njeno izričito NE otimanju zemlje podjednako je potrebno u Srbiji kao i u Brazilu. „Lepota će spasiti svet“, citat iz Idiota Dostojevskog, tema je ovogodišnjeg Bitefa. Kancelar Šolc, Folksvagen, Rio Tinto: oni ne žele da spasu svet, oni žele da spasu svoju moć i svoje bankovne račune. U svim zemljama, bilo da se radi o Evropi ili Brazilu, upravo ti ljudi koji reči narod i otadžbina koriste najviše – nacionalisti – prodaće lepote svoje zemlje internacionalnim investitorima: neki nemački Kreont, ili srpski Kreont, brazilski Kreont itd. „Mnogo je strašnih stvari, al’ od čoveka ništa strašnije nije“ – ovo je najpoznatiji citat iz Antigone. Da, postoji nešto strašno, čudovišno, nešto užasno u nama, ljudima. Nešto zbog čega ponekad osetim nagon da sednem i urlam. Zato vas molim: budimo svi kao Antigona. Budimo svi kao Idiot Dostojevskog: budimo naivni, recimo NE smrtonosnoj ideologiji našeg vremena. Borimo se za Lepotu, za Lepotu života, za Lepotu prirode – naše istinske otadžbine – poručio je uvaženi reditelj.

Za kraj se prisetio rečenice koju je pročitao dok je bio u Amazonu, a koja glasi: „Mi negujemo zemlju i ona neguje nas.“

– Ono što mi učinimo zemlji biće učinjeno nama. Bilo da se radi o ljubavi ili mržnji, nežnosti ili pohlepi. Da, živimo u mračnim vremenima ponovo, ratovi nas okružuju. „Imamo malo vremena da usrećimo žive, a celu večnost da volimo mrtve“, kako piše Sofokle u Antigoni. Zato slavimo Lepotu, zajedništvo i poštovanje, ovde u Beogradu, i gde god da smo. Proglašavam 58. Bitef otvorenim!

Nakon dugog aplauza i ovacija publike, počela je predstava „Mekšanje“ u koreografiji Hristosa Papadopulosa. Plesačice i plesači, svi stariji od četrdeset godina, pokazali su raskošni talenat koji ne bledi s godinama starosti, već naprotiv, dobija na novoj snazi i lepoti. Mekšanje tela tako je predstavljeno kao njegovo sazrevanje, a publika je višeminutnim aplauzom nagradila suptilno sprovedenu ideju pobune pojedinca kroz razbijanje ograničenja koje nam postavlja društvo.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovogodišnje izdanje Bitefa održava se pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet“ do 4. oktobra, a beogradskoj publici u glavnom programu predstaviće se deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Predstavu „Antigona u Amazonu” publika će moći da pogleda 2. i 3. oktobra u Ateljeu 212.

Bonus video: Počinje BITEF

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare