Mila Turajlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj orden me vraća na porodičnu tradiciju. Stalno smo u kući imali razno ordenje i zanimljivo mi je što će ostati mojim potomcima, koji će se možda sa njim igrati, možda čuvati, ali svakako ga doživljavam kao gest nasledstva u koji se ja upisujem, rekla je za Nova.rs rediteljka Mila Turajlić nakon što joj je otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Aksal večeras uručio Orden umetnosti i književnosti, u rangu viteza.

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture “osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ona je velika umetnica i filmska stvarateljka, humanista slobodnog duha i angažovana umetnica koja gradi mostove između kultura u svetu, a posebno izmedju Srbije i Francuske – rekao je Aksal.

Ustanovljen je 1957. i „izaziva poštovanje i zavist među umetnicima, piscima, stvaraocima“ kako se izrazio Andre Malro. Ima tri ranga, Viteza, Oficira, i Komandora u čijem rangu je Orden akademskih palmi kojim je odlikovana Milina majka Srbijanka Turajlić 2003, što je podsetio u svom govoru i Aksal.

Potom je naglasio da ako talenat treba da bude priznat, onda veliki talenat treba slaviti i osvrnuo se na impozantnu karijeru Mile Turajlić od školovanja do nagrada koje je osvojila za svoje dokumentarne filmove. Kao i to da je sa kolegama osnovala festival Sedam veličanstvenih, Udruženje dokumentarista Srbije. Posebno je istakao da su svi njeni filmovi francusko-srpske koprodukcije.

Mila Turajlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Snimila je dokumentarne filmove „Sinema Komunisto“ i francusko-srpsku koprodukciju „Druga strana svega“, a sada nas je obradovala sa dva ostvarenja „Non-Aligned & Ciné-Guerrillas“ koja su prikazana na Festivalu autorskog filma i ne sumnjam da će i oni osvojiti brojna priznanja.

Turajlić se zahvaljujući se na ovom izuzetnom priznanju, prisutnima prvo obratila na francuskom jeziku.

– Orden je za mene velika čast i podseća me na veče kada je francuski orden dodeljen mojoj majci. Francuski jezik je uvek bio tajni jezik odraslih u našoj porodici, pričale su ga mama i baka kada nisu želele da ih sestra i ja razumemo. Tako sam rešila da ga naučim – rekla je, između ostalog, u dirljivom govoru Mila Turajlić i podsetila na veze svoje porodice sa Francuskom i Parizom.

Mila Turajlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U svom obraćanju je istakla da je tokom usavršavanja u Francuskoj shvatila da se tamo dokumentarni filmovi smatraju filmom, a kinematografija umetnošću, te da je to zemlja u kojoj želi da izgradi karijeru filmskog umetnika.

– Postoji još mnogo toga o čemu kinematografija treba da govori u svetu koji klizi ka zabrinjavajućoj budućnosti, dok pokušava da pobegne od neobrađene prošlosti.

Mila Turajlić je za Nova.rs dodala da je Francuska možda najozbiljnija zemlja koja ima fond za strane reditelje.

– Možda je to razloga zašto toliko nas ide tamo. Postali su meka za strane reditelje koji bi voleli da se njihovi filmovi vrednuju a Pariz je taj grad. Međutim, za mene koja dolazim iz zemlje, koja je malog produkcionog kapaciteta jeste ideja da su moji filmovi tamo viđeni, da ih je tamo neka publika videla, primila i ja to stvarno doživljavam kao neki prevodilački gest odnosno da ja njima prevodim naše društvo, kulturu, istoriju, tim pre što nemam utisak da su kroz svoje medije mogli da steknu pravu sliku o nama. Tako da za mene ovo priznanje neverovatno mnogo znači.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ceremoniji su prisustvovale brojne ugledne zvanice, Miline bliske kolege iz Srbije i Francuske, sestra Nina, prijatelji njene majke Srbijanke. A najvažnija gošća je bila jedanaestomesečna ćerka Neva, za koju je na kraju svog govora rekla da je “prava srpsko-francuska koprodukcija”.

Bonus video: Kako je govorila Srbijanka Turajlić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar