Kompanija Inbal Pinto Foto: Promo Beogradski festival igre

Beogradski festival igre opstaje uprkos koroni, rekla je sinoć direktorka ove manifestacije Aja Jung, najavljujući da će tri predstave planirane za novembar biti održane.

– Beogradski festival igre nastavljamo 6. novembra, kada će Kompanija 111 iz Tuluza nastupiti na sceni Ateljea 212. Kompanija Inbal Pinto iz Tel Aviva nastupiće 7. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu, a kompanija Silvije Gribaudi iz Venecije dolazi nam 9. novembra na scenu Madlenijanuma – rekla je Aja Jung, direktorka BFI.

Planirano je da kompanija iz Tuluza odigra predstavu „aSH“ za koju je koreografiju uradila indijska igračica i koreografkinja Šantala Šivalingapa.

Izraelska kompanija Inbal Pinto pripremija je predstavu nešto dužu od sat vremena nastalu u saradnji ove koreografkinje sa muzičarkom Majom Belsicman, a bavi se „rekonstrukcijom starog života, prošlih događaja, izumrlim civilizacijama i izgubljenim likovima“.

Aja Jung direktorka Beogradskog festivala igre i ambasador Nermačke u Beogradu Tomas Šib sinoć u Narodnom muzeju, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Publika će, prema najavama organizatora, u Madlenijanumu moći da vidi predstavu „Milost” (Grace) kompanije Silvije Gribaudi u kojoj, pored koreografkinje, na sceni igraju još troje igrača.

Kompanija Silvije Gribaudi Foto:Promo/belgradedancefestival

Predstava koreografa Jakopa Godanija, laureata Nagrade Jovan Ćirilov za 2019. godinu, planirana je za 22. decembar u Sava centru.

Organizatori Beogradskog festivala igre su zbog pandemije koronavirusa proletos morali da odlože održavanje 17. izdanja ove smotre za jesen. Festival je otvoren 12. septembra predstavom „Pasionarija“ koreografa Markosa Moroa, u izvođenju trupe „La Veronal“ iz Barselone, a publika je do sada mogla da vidi i komad „Čipka“ Maše Kolar u izvođenju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta, „Jedan“ u koreografiji Sanje Ninković i izvođenju prvaka i solista beogradskog baleta na sceni Narodnog pozorišta, „Varvarske noći“ kompanije Ervea Kubija iz Kana, te „Un Poyo Rojo“ istoimene trupe iz Buenos Airesa.

Nastup kompanije Olivijea Diboa, najavljivan za 26. septembar, otkazan je ranije iz zdravstvenih razloga, dok je nastup kompanije Alesandra Šjaronija (Ankona), koji je trebalo da bude izveden 30. septembra, odložen za 1. april 2021. godine.

Kompletne evropske turneje trupa iz SAD, Brazila i Kanade takođe su odložene, ali se očekuje da publika BFI ranije najavljivane nastupe kompanije Lije Rodrigeš iz Rio de Ženeira, „Bodytraffic“ iz Los Anđelesa, brodvejske zvezde Džejsona Smita iz Njujorka, Šaja Kublera iz Vankuvera, Baleta džez Montreal i gostovanje čuvenog Njujork siti baleta pogleda u prvoj polovini sledeće godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare