Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čast mi je što sam deo ove kulturne porodice, rekao je Jakopo Godani, čuveni koreograf i direktor Drezden Frankfurt kompanije igre, zahvaljujući se na nagradi “Jovan Ćirilov - za korak dalje” Beogradskog festivala igre, koja mu je uručena večeras u atrijumu Narodnog muzeja.

Jakopu Godaniju je odlukom žirija BFI nagrada pripala za koreografske radove izvedene na prethodnom, 16. Beogradskom festivalu igre.

– Upornost je jedini alat koji imamo, odgovornost je velika, ali ne smemo da dozvolimo pauzu u održavanju festivala. 17. Beogradski festival igre je nastavljen, i dalje se održava, i biće važniji od svih ostalih. Nagradu je dobio Jakopo Godani, a ideja je bila da mu je uručimo na sceni, nakon predstave, kao što smo to radili ranijih godina. Međutim, rešili smo da to uradimo ovde večeras, najavljujući njegovu predstavu koju će publika moći da vidi u decembru. Godani je poznat našoj publici kao jedan od najmarkantnijih evropskih autora u oblasti savremene igre i čest gost Beogradskog festivala igre. Takođe ga pamtimo po sedmodnevnoj instalaciji koju je kreirao i izveo sa igračima iz Frankfurta i Beograda, povodom otvaranja rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti na Ušću. Nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova dodeljuje se Godaniju za triptih radova u izvođenju Drezden Frankfurt kompanije igre, prikazanih u beogradskom Sava centru 11. aprila 2019. godine i dan kasnije u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu – rekla je Aja Jung, direktorka BFI.

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je podsetila da je Godani peti laureat Nagrade Jovan Ćirilov, a ovo priznanje pretodno su poneli Jirži Kilijan, Dimitris Papajoanu, Šaron Ejal i Mari Šuinar.

„Ono što čini Godanijev rukopis posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. On je koreograf koji vaja složene igračke figure u brilijantne, nezaustavljive oblike. Usavršavajući svaki korak do krajnjih telesnih granica, on otkriva suštinu identiteta igrača, ali i trupe koju je stvorio“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija, koje je pročitala predsednica ovog tela Marija Janković.

Male balerine sa radom vajarke Aleksandre Prokopijević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Mi okupljeni oko Beogradskog festivala igre razmišljali smo ko od svih nas da uruči nagradu. Ipak, setili smo se da je jedan ministar gledao svaku našu predstavu na Beogradskom festivalu igre, i mnoge druge predstave. Naravno da to nije bio ministar kulture, nego ministar rada – rekla je Aja Jung, pozivajući Zorana Đorđevića da Godaniju uruči nagradu.
Dok su se na velikom ekranu smenjivali snimci Godanijevih koreografija, laureatu je uručena statua, rad vajarke Aleksandre Prokopijević iz Beograda.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Čast mi je što sam deo ove kulturne porodice i drago mi je što sam deo Beogradskog festivala igre. Aja, hvala vam na tome što imam takvu priliku. Verujem u vas i hvala vam na svemu što ste uradili za nas – rekao je Godani, pozdravljen aplauzom zvanica, među kojima su bili i predstavnici diplomatskog kora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Planirano je da publika Beogradskog festivala igre predstavu laureata pogleda 22. decembra u Sava centru.

– Festival opstaje uprkos koroni – poručila je Aja Jung, navodeći da će tri predstave planirane za novembar biti odigrane u unapred predviđenim terminima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar