"Varvarske noći" u Madlenijanumu, Foto: TANJUG/TANJA VALIC/nr

Igrači Kompanije Ervea Kubija iz Kana oduševili su publiku 17. Beogradskog festivala igre (BFI) 15. septembra u Operi i teatru Madlenianum izvevši predstavu "Varvarske noći".

Inspirisan bogatim nasleđem Mediteranskog basena, jedinstvenom kulturom, koja je istovremeno podeljena i povezana, Kubi je kreirao vrlo energičnu predstavu sa 14 igrača, kombinujući različite stilove, od savremen igre, preko brejk-densa do borilačkih veština.

Spoj zapadnih i istočnih kultura na Mediteranu, Kubi demonstrira i izborom muzike Mocarta, Vagnera i tradicionalnih alžirskih ritmova, a igrači su svojom snagom, energijom, neverovatnim akrobacijama zapanjili publiku.

Francuski koreograf poreklom iz Alžira, diplomirani farmaceut, pozdravio je publiku pre predstave, poželevši im dobro veče na srpskom jeziku.

– Veoma sam srećan što sam ovde i nadam se da ćete uživati u predstavi. Moja kompanija je u Kanu, gradu filmskog festivala, na francuskoj rivijeri. Moji igrači dolaze iz Alžira, ali i iz Maroka, Italije, Francuske, Izraela, Palestine i Slovenije. Oni su ulični igrači i učili su igru na ulici kada sam ih sreo – rekao je Kubi.

Ispričao je da je rođen u Kanu, a sa 25 godina je saznao da su mu roditelji iz Alžira.

Erve Kubi Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Dugo sam verovao da su moji preci Francuzi. Moje ime je Erve, veoma francusko, kao što su Žak ili Fransoa. Ime su mi dali roditelji i veoma sam ponosan na to. Ali odakle potiče Kubi? Jednog dana sam pitao svog oca odakle potiču naši preci. On ne govori mnogo pa je isto bilo i tog dana. Ali mi je pokazao sliku na kojoj su svi obučeni u tradicionalnu arapsku nošnju. Otac mi je rekao: „Ovaj čovek na slici ne govori francuski, samo arapski i on je tvoj pra pra deda“. Bio je to šok za mene.

Odjednom nisam bio iz Francuske već iz Afrike. Moja majka je muslimanka, otac Jevrejin. I naše poreklo je alžirsko, a ja imam svetlu put. To je zato šti su moji preci nazivani varvarima. Ti varvari su dolazili iz Evrope da oslobode svet i ovo je priča o Mediteranskom basenu i zajedničkoj istoriji. Ti varvari su suprotnost varvarima o kojima danas čitamo u novinama. Svejedno koje su boje kože i religije, varvari iz istorije, govore nam da su oni svi naši preci i da nije važno da li dolaziš iz Francuske, Italije, Maroka, Alžira, Tunisa, Španije ili Srbije – istakao je Erve Kubi.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung je podsetila da su „Varvarske noći“ i prethodno „Pasionarija“ barselonske trupe „La Veronal“, koja je 11. septembra otvorila festival, prve strane produkcije u Srbiji nakon izolacije, vanrednog stanja i šest meseci pozorište pauze.

– Radosni smo što vrhunske umetnike ponovo dočekujemo u Beogradu iako u nekim čudnim okolnostima, sa maskama na licu, držeći rastojanje i pozdravljajući se  bez zagrljaja – rekla je Aja Jung, dodavši da je uvek zanimljivije tražiti rešenja za prepreke nego opravdanja za nečinjenje te zbog toga ne odustaju.

Madlenianum je bio pun, bar koliko je bilo dozvoljeno u uslovima pandemije, a ovacije igračima iz Kana su trajale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar