Mozaik malog formata Foto: Promo

Međunarodna izložba "Mozaik malog formata XIX", autorski projekat Petra Vujoševića, biće otvorena večeras u 18 časova u Galerija Singidunum u Beogradu.

„Mozaik malog formata“ je međunarodna izložba koja bitno utiče na razvoj ove likovne tehnike i na povećanje vidljivosti mozaika i aktuelizovanje savremenih mozaičkih praksi, ističe se u saopštenju.

Mozaik malog formata Foto: Promo

Ove godine izlažu 52 autora iz Severne Makedonije/Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Tunisa, Rusije i Srbije. Počasni gost na izložbi je Кrum Šarnkov, poznati umetnik iz Plovdiva (Bugarska).

Кao i prethodnih godina dodeliće se nagrade za najuspešniji rad na izložbi kao i za najuspešniji studenstki rad. U žiriju su Jovana Filipović, magistar umetnosti, Maja Škaljac Stanošević, istoričarka umetnosti, Petar Vujošević, magistar umetnosti.

U pratećem programu biće organizovana škola mozaika ateljea Кamen & lom.

Mozaik malog formata Foto: Promo

Ovaj projekat se realizuje kao godišnja izložba i daje snažan podsticaj uspostavljanju jake domaće mozaičke likovne scene, predstavlja je i pozicionira u evropskim okvirima kroz unapređivanje međunarodne saradnje. Izložba otkriva nove, posebno mlade, talentovane autore i promoviše njihov rad.

Prva izložba „Mozaik malog formata“ održana je 2006. godine. Na ovim izložbama je do sada učestvovalo 312 autora iz 16 zemalja (Argentina, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Izrael, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Tunis, Australia, Turska, Švedska), sa više od 800 izloženih dela. Publika je tako mogla da prati najnovija ostvarenja u polju mozaičke prakse, kao i razvoj poetika pojedinih autora u ovoj tehnci, ne samo u zemlji, već i u regionu, a i šire.

Mozaik malog formata Foto: Promo

Izložba je otvorena do 24. oktobra 2024. godine.

Bonus video: Izložba „Lament nad Beogradom“ u Silosima: Kako izgleda prestonica iz ptičije perspektive

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar