Hram Svetog Save Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Hram Svetog Save otvoren je danas za građane koji mogu da prvi put vide i mozak sastavljen od 50 miliona komadića, koji je završen pre nekoliko dana. 

Mozaik, koji je težak 320 tona, prostire se na 15 hiljada kvadratnih metara, a završen je za nešto manje od četiri godine. Na njemu je radilo 300 umetnika – mozaičara, a svim radovima oko mozaika bilo je angažovano ukupno 600 ljudi.

Hram Svetog Save Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U završnoj fazi radova su, kako je ranije objašnjeno iz Srpske pravoslavne crkve, i tri ikonostasa, oltar u kojem se trenutno radi pod, a u kojem je ikona Isusa Hrista sa rasponom ruku većim od 17 metara, što takođe Hram čini posebnim.

Hram ima tri oltara, od kojih je glavni posvećen Svetom Savi, a desno od ulaza nalazi se oltar posvećen Ermilu i Stratoniku, prvim hrišćanskim mučenicima na teritoriji Beograda, dok je treći oltar posvećen Despotu Stefanu Lazareviću koji je Beograd učinio prestonicom.

Hram Svetog Save Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glavni autor i tvorac nedavno završenog mozaika je ruski umetnik Nikolaj Muhin, koji predvodi timove domaćih i ruskih majstora koji rade na oslikavanju Hrama.

Rusi imaju veliku ulogu u oslikavanju i unutrašnjem uređenju hrama, a sama ruska federacija je finasijski pomogla ovaj projekat sa 30 miliona evra.

Hram Svetog Save Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada su u pitanju finasijska pomoć države Srbije, predsednik Aleksandar Vučić objavio je nedavno da je država u prethodne tri i po godine za izgradnju Hrama izdvojila 43 miliona evra.

Prema podacima istraživačkog portala VOICE, u decembru 2017. uplaćeno je 1,2 milijarde dinara iz budžetske rezerve za Hram Svetog Save.

Hram Svetog Save Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Samo tokom ove godine država je dva puta iz budžetsku rezervu Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodeli ukupno milijardu i 200 miliona dinara za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru.

Gradnja Hrama počela je u septembru 1935. godine i to četrdeset godina nakon početne zamisli. Do početka Drugog svetskog rata i nemačke okupacije izgrađeni su temelji hrama i podignuti zidovi visine sedam metara.

Hram Svetog Save Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ideja o izgradnji hrama obnavlja se 1958. godine, ali nakon više od 80 odsto ponovljenih molbi dozvola za nastavak radova dobijena je 1984. godine.

Ponovna izgradnja je počela u avgustu 1985. Godine. Zidovi su podignuti do visine od 40 metara, a jedan od ključnih radova u tom periodu bio je podizanje centralne kupole teške četiri hiljade tona. Podizanje kupole koje je trajalo 40 dana završeno je u junu 1989. godine.

U septembru 2001. godine na inicijativu tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića formiran je konzorcijum za finansiranje izgradnje Hrama. Spoljašnji radovi su završeni 2004. godine, kada su postavljena zvona i prozori. Tada su krenuli radovi na unutrašnjosti hrama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare