Hilandar, Sveta Gora, manastir
Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture predložilo je da Vlada Srbije odobri dopunu Zakona o kulturi koja se odnosi na manastir Hilandar.

U obrazloženju dopune važećeg Zakona o kulturi, nadležno ministarstvo objašnjava da se predloženom izmenom „Strategija razvoja kulture umesto na deset godina, donosi na period od pet godina“, a da se takođe vrši usklađivanje ovog akta sa Zakonom o planskom sistemu Srbije.

Iz Ministarstva kulture su podsetili da je važećim članom 21a Zakona o kulturi predviđeno da shodno članu 6, tačka 13 navedenog zakona, Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Srpska književna zadruga, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, kao i Zadužbina Ilije Kolarca, Vukova zadužbina i Zadužbina Dositej Obradović uživaju posebnu brigu.

„Polazeći od značaja koji Sveti manastir Hilandar i Zadužbina Svetog manastira Hilandara imaju za kulturu, istoriju i tradiciju srpskog naroda, predlaže se da status iz člana 21a Zakona o kulturi dobije i Zadužbina Svetog manastira Hilandara. Sveti manastir Hilandar od svog osnivanja 1198. godine neprekidno postoji kao samoupravna monaška ustanova koja predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije, i predstavlja neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe, i upisan je, zajedno sa celokupnom baštinom Svete Gore Atonske, u Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska“, navodi se u dopuni.

Foto: Shutterstock

Podsećaju i da je Zadužbina Svetog manastira Hilandara dobrotvorna, kulturna i obrazovna ustanova čiji je osnivač i vlasnik Sveti manastir Hilandar sa Svete Gore u Helenskoj Republici. Svedočenje pravoslavnih hrišćanskih vrednosti i odgovornosti za opšte dobro u savremenom društvu i izazovima koje ono nameće i briga o duhovnoj, kulturnoj, umetničkoj i istorijskoj baštini Svetog manastira Hilandara i Svete Gore i njenom predstavljanju, ulozi i očuvanju u savremenim okolnostima osnovne su misije Zadužbine Svetog manastira Hilandara. Stoga, kako se ističe, i ova zadužbina treba da uđe u red subjekata koji uživaju posebnu brigu.

Za sprovođenje ovog akta sredstva su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, u iznosu od 13.000.000 dinara. Sredstva za 2024. i 2025. godinu biće planirana u procesu pripreme budžeta.

Bonus video: Noć u kojoj su gorele svetinje, obnova Hilandara još traje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar