Svetlana Ceca Bojković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) sinoć je kao izdavač otvaranjem prigodne izložbe u Ateljeu 212 obeležilo 30 godina izlaženja pozorišnih novina "Ludus".

Na svečanosti su uručene grafike ilustratora Ludusa Jugoslava Vlahovića glumcima Svetlani Bojković, Nebojši Dugaliću, Aleksandru Milosavljeviću, Milanu Caciju Mihailoviću, Branki Petrić i drugim pozorišnim delatnicima i novinarima.

Obraćanjući se brojnim prisutnim zvanicama u gornjem foajeu pozorišta predsednik UDUS-a Dugalić je istakao da je tri decenije ozbiljno trajanje i da se radi „o ogromnom jubileju“.

– Postoji trag da smo nešto stvarali, trag koji se sasvim sigurno može smatrati dokumentom prvog reda. Neki budući istraživači će sigurno morati da konsultuju Ludus kakav je bio pozorišni život u tom periodu – ocenio je Dugalić.

Nebojša Dugalić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Prema njegovim rečima, do sada je objavljeno 208 brojeva, kao i nekoliko vanrednih, povremeno se odustajalo u redovnosti izlaženja, ali su istrajali u postojanju Ludusa. Bojković se prisetila da su za Ludus pisali i glumci Petrić, Marija Crnobori, Olga Savić, a dragoceni saradnik je bio i pozorišni delatnik Jovan Ćirilov.

Svetlana Ceca Bojković, Nebošsa Bradić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Primetivši da se tokom izlaženja Ludusa zaratilo i raspala se Jugoslavija, Bojković je ocenila da su novine, pored slike dešavanja u pozorištu, ostavile „fantastičan pregled opšte situacije na ovim prostorima“.

Napomenuvši da je Ludus izlazio u mnogo gorim i strašnijim vremenima, pozorišni delatnik Milosavljević je ocenio da „sada imamo problem“.

Branislav Zeremski Foto:Antonio Ahel/ATAImages

– Molim vas nemojmo zaboraviti da je Ludus jedno od ogledala našeg vremena, kao što je pozorište ogledalo svog vremena, da Ludus svedoči i o nama. I nemojmo dozvoliti da se ogledalo zaprlja i da budemo usamljeni – naveo je Milosavljević.

Tatjana Njezic i Milan Caci Mihailović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Mihailović je rekao da niko ne može da izbriše 30 godina Ludusa i da novini želi bar još toliko, kada će on lično biti „trajno odsutan“.

Izložba sa nekoliko panela na kojima su naslovne strane Ludusa trajaće u Ateljeu 212 do 26. decembra.

Branka Petrić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Prvi broj Ludusa izašao je 5. novembra 1992. godine, a po konceptu i karakteru i danas je jedinstven list u regionu, i bavi se afirmacijom pozorišne umetnosti, boljom informisanošću i proširivanjem komunikacija u kulturi. Jedan od osnivača Ludusa je bio Feliks Pašić, a novinarka Tatjana Nježić je ocenila da je kao prvi glavni i odgovorni urednik „sjajno vodio časopis“ i da danas pokušavaju da ostanu na njegovom tragu.

Posle Pašića časopis su uređivali Tihomir Stanić, Aleksandar Milosavljević, Mirjana Ojdanić, Maša Stokić i Nježić. Svi brojevi Ludusa su digitalizovani i dostupni čitaocima na zvaničnoj strani www.udus.org.rs.

Bonus video: Svetlana Ceca Bojković o Žarku Lauševiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar