Mara Dupont Foto:Božidar

Čuveni Klub studenata tehnike (KST) ove godine proslavlja sedam decenija postojanja, a obeležavanje ove važne godišnjice započinje koncertom "Mara i prijatelji" u utorak, 14. maja od 20 časova, kada će biće održana promocija debi albuma „Svet“ pijanistikinje i kantautorke Mare Dupont.

Marija-Mara Dupont živi na relaciji Srbija – Francuska. Domaćoj publici do sada se predstavila sa dva autorska singla „Diši duboko“ i „Nisi tu“, a u toku je priprema promocije njenog albuma prvenca „Svet“.

Mara Dupont Foto:Ana Danilović

– Ovo je zaista veliki događaj za mene, posebno zato što nastupam u KST-u koji je u velikoj meri obeležio moje studentske dane u Beogradu, od žurki vikendom, pa do nezaboravnih novogodišnjih maskenbala. Ujedno mi mnogo znači što će uz mene na bini i iza nje biti dosta mojih prijatelja. Za publiku spremamo jedan nesvakidašnji koncert koji će ih povesti na zanimljivo muzičko putovanje – izjavila je ovim povodom Mara Dupont.

„Svet“ je album na kom su poznate tradicionalne balkanske numere obrađene u džez maniru. Snimljen je u studiju Dušana Novakova u Beču, a pored Mare kao vokalnog soliste i aranžera pesama, tu su i Miloš Čolović (kontrabas), Nikola Stanošević i Urs Hager (klavir), Jasmin Sultanić (bubnjevi) i Rastko Obradović (saksofon).

Mara Dupont rođena je u Užicu . Nakon završenog klavirskog odseka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, radila je sa baletskim plesačima u Narodnom pozorištu, kao i u muzičkim školama. Poslednjih nekoliko godina je na poziciji muzičkog supervizora za kruzer kompaniju ‘AIDA’ iz Nemačke.

Nakon beogradskog koncerta, Mara Dupont će nastupiti u sredu, 15. maja, u Kulturnom centru Zlatibor i u četvrtak, 16. maja, u Požegi.

KST je počeo sa radom 1952. a zvanično osnovan kao institucija, odlukom rektora Visoke tehničke škole 24. februara 1954. godine kao studentski klub tehničkih fakulteta.

Pod sloganom „Igra bez prestanka“ KST, kao jedan od najdugovečnijih i najstarijih sličnih klubova u Evropi i svetu, tokom ove godine će javnosti prikazati šta se sve dešavalo u poslednjih sedam decenija, kao i šta radi danas i u kojim pravcima mogu da se razvijaju duh, kultura i kreativnost studenata Beogradskog univerziteta. Klub danas radi kao kafe, 9 – 17 časova, četiri puta nedeljno kao noćni klub-diskoteka, a preostalo vreme se koristi za scenske, muzičke, obrazovne i zabavne produkcije.

Foto: Google Maps

U dugoj i bogatoj istoriji KST je ugostio poznate profesore, književnike, pesnike, besednike, novinare, diplomate, takoreći sve glumce beogradskih pozorišta, izvođače moderne, rok i džez muzike, humoriste, sportiste i javne ličnosti. Stvarao je i sopstvene programe koji su postali kulturni fenomeni grada, kao što su najdugovečnija Diskoteka u Beogradu (1971), čuveni Maskenbal (1974), Pešački reli (1975), Brucošijade, mjuzikle i veliki broj koncerata za pamćenje. Za sve ove godine kroz KST je prošlo više od pola miliona studenata.

Ulaznice za koncert Mare Dupont u prodaji su od 20. aprila 2024. na blagajni KST od 09-17 h, Bulevar kralja Aleksandra 73, a mogu da se rezervišu putem telefona: 011 3218 391 ili na mail: [email protected]

Bonus video: ArtLink festival: Dva džez koncerta na dve lokacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar