Han Kang Foto: EPA/HANNAH MCKAY

Dok je bila kod kuće, i završavala "običnu večeru sa sinom" članovi Švedske kraljevske akademije pozvali su južnokorejsku spisateljicu Han Kang i obavestili je da je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost. 

– Imala je jedan sasvim običan dan kod kuće i sasvim običnu večeru kada smo joj saopštili vest i bila je, malo je reći, veoma iznenađena – izjavili su članovi Švedske kraljevske akademije u Stokholmu, otkrivši ovodišnju, 120. dobitnicu Nobelove nagrade za književnost i tek 18. ženu koja je ovenčana prestižnim priznanjem – Han Kang.

Laureatkinja se, čuvši ovu „bombu“ od vesti, skromno zahvalila. Na društvenim mrežama napisala je samo:

– Hvala! Hvala! Hvala!

Južnokorejska autorka, kojoj su samo 53 godine, što je za uzuse Nobelovog komiteta prilično „mlado doba“, iako tako isprva deluje, nije najmlađa dama ovenčana Nobelovom nagradom za književnost, jer je Perl Bak osvojila priznanje s 46. A ubedljivo najmlađi laureat u istoriji dodele jeste Džozef Radjrad Kipling koji je imao samo 41 godinu kada je dobio Nobela 1907. No, Kang je prva dama iz Azije, laureat ovog priznanja.

Ko je Han Kang

Han Kang je rođena 27. novembra 1970. godine u Južnoj Koreji i potiče iz ugledne književne porodice. Otac joj je književnik, kao i rođeni brat. Studirala je korejski jezik i književnost, a karijeru je, zvanično, započela, kad joj je pet pesama objavljeno 1993. godine u književnom časopisu „Lirerature and Society“. Već naredne godine napisala je kratku priču „The Scarlet Anchor“ za koju je dobila nagradu na takmičenju „Seoul Shinmun Spring Literary Contest“. Od tada je osvajala brojna priznanja u Južnoj Koreji, a 2016. godine ovenčana je Bukerovom nagradom za roman „Vegetarijanka“.

Ovo delo je za naše tržište objavila izdavačka kuća „Dereta“, što je ujedno i jedini prevod knjiga ove dame na srpski, a u romanu Han Kang prati ženu koja zbog noćnih mora odlučuje da prestane da jede meso. Ta odluka glavnu junakinju dovodi u sukob sa mužem, i postepeno do ludila kada počne da veruje da se pretvara u biljku. Žiri Bukerove nagrade je ocenio tad da je u pitanju „snažno i originalno delo“. Tada je Kang dobila priznanje ispred velikana reči kakvi su Orhan Pamuk i Kenzaburo Oe, ali i Elena Ferante.

Nobelova nagrada je 13. priznanje u karijeri južnokorejske spisateljice, a kada je prošle godine izašao njen četvrti roman u prevodu na engleski jezik  „Greek Lessons“ magazin „Atlantik“ je ocenio da je posredi knjiga u kojoj su „reči u jednom trenu suvišne, a u drugom isuviše moćne da bi se mogle ukrotiti“.

Han Kang Foto: EPA-EFE/YONHAP

Pored toga što je književnica, Han Kang je i muzičarka – komponuje i peva, a bavi se i vizuelnom umetnošću.

Bonus video: Priča o Nobelovoj nagradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare