Foto: Promo

Književno veče na kojem će biti predstavljeno Kritičko izdanje romana "Zli dusi" Dostojevskog, koje je priredio i objavio pisac Zoran Živković, biće održano 16. decembra s početkom u 18.30 sati u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Na književnoj večeri na Kolarcu predavač će biti sam priređivač, doktor Zoran Živković, inače profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Luksuzno opremljeno Kritičko izdanje romana „Zli dusi“ priredio je i objavio početkom godine Živković. Ova, 2021. bila je u znaku četiri značajna jubileja: 200 godina od rođenja obeleženo je 11. novembra, 140 od smrti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (1821-1881) navršilo se u februaru, potom vek i po od izvornog objavljivanja romana „Zli dusi“ (1871–72) i stogodišnjica publikovanja prvog prevoda ovog romana na srpski jezik (1921).

Delo ima 1.040 strana i sadrži, pored čuvenog romana Dostojevskog, Živkovićev predgovor „Sto godina Zlih duhova na srpskom“, obimnu uvodnu studiju „Zli dusi ili kob muške lepote“ iz pera pisca i profesora, 231 napomenu, tabak ilustracije u boji i kao dodatak – poglavlje „Kod Tihona“.

Kada je samostalno objavio ovo luskuzno izdanje u razgovoru za Nova.rs Živković je ocenio da nije ništa neobično što na srspkom nije bilo ovakvih kritičkih izdanja, dodavši:

– Takva izdanja su se i na ruskom pojavila tek srazmerno nedavno. Velika ekipa ruskih stručnjaka za Fjodora Mihajloviča radila je punih 20 godina, od 1970. do 1990, na priređivanju prvog kritičkog izdanja sabranih dela Dostojevskog u 33 toma. Želim da verujem da ćemo i mi jednom dobiti ovakav kanonski komplet, ali on nikada neće moći da bude plod pregalaštva samo jednog čoveka, kao što je to „nerazumno“ bilo s mojim kritičkim izdanjem „Zlih duhova“…

Bonus video:

Zašto je važno čitati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar