Foto:Info centar juga/Grad Leskovac/Antonio Ahel/ATAImages/Zoran Lončarević/Nova.rs

Bitka na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO, koje su u to vreme bombardovale Srbiju trebalo je da bude ovekovečena u projektu od nacionalnog značaja, filmu "Košare". Slavodobitno je na pres konferenciji u Vladi Srbije najavljen film, ali i serija u režiji Balše Đoga još leta 2020. godine, kada je već uveliko počelo i snimanje, a trebalo je da ga premijerno gledamo na jesen 2021. I umesto da "Košare" budu naši "dika i ponos", pretvorili su se u jednu od najvećih afera u srpskoj kinematografiji.

Pišu: Jelena Koprivica i Suzana Sudar

A rasplet ove tužne epopeje se ni posle tri godine ne nazire.

Na toj pres konferenciji juna 2020, pored autorske ekipe, koju su kao scenaristi činili Đorđe Milosavljević, Strahinja Radetić i Đogo, glumaca Jovana Jovanovića, Svetozara Cvetkovića, Viktora Savića, Luke Grbića, producenata „Omega prodakšn“ govorila je i Jelena Trivan u svojstvu predsednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Upravo je FCS ovom ostvarenju na konkursu dodelio 50 miliona dinara.

Deo ekipe filma „Košare“, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ali, već polovinom avgusta 2020. Balša Đogo je saopštio da je snimanje „Košara“ prekinuto jer mu je od producenata „stigao ultimativni zahtev da promeni scenario i učini ga lakšim da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana“. Na to su uzvratili iz kuće „Omega prodakšn“ saopštivši da su „u procesu rada naišli na neprevaziđene teškoće“ zbog čega su odlučili da ne nastave dalju saradnju sa rediteljem Đogom, kome su „isplatili honorar“.

Usledila je žalba Đoga na tu odluku, pa pokušaj medijacije, a skandal je dostigao vrhunac kada su producenti oktobra 2021. režiju poverili Miroslavu Lekiću, tada članu UO Filmskog centra Srbije.

A onda se u čitavu priču prošlog januara umešalo i Ministarstvo kulture koje je u dopisu Filmskom centru Srbije konstatovalo neregularnosti FCS-a u vođenju ovog postupka, i zatražilo preispitivanje „slučaja“, jer su producenti nezakonito dodelili režiju Lekiću.

Potom je i „Omega prodakšn“ obavestio Filmski centar Srbije o odluci da odustaje od produkcije „Košara“.

I posle godinu dana afera je pre neki dan vaskrsla, jer je Balša Đogo napisao na društvenim mrežama da je snimanje filma „Košare“ zabranio, i to bez povoda, lično predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, inače njegov školski drug:

– Očevi su nam prijatelji… Išao sam kod njega u decembru prošle godine i ispratio me je da će sve biti u redu sa filmom. Nije naravno. Nudili su mi kasnije da budem član stranke i onda bi kao bilo sve u redu. Mene je zanimao film, ne politika – napisao je Đogo, uz konstataciju da su „Košare“ naše, narodne, „a ne bilo koje političke stranke“.

Balša Đogo Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

I te reči izazvale su veliku kontroverzu u javnosti i žustru reakciju. Ministarka kulture Maja Gojković najoštrije je osudila Đoga:

– Ovakvi ispadi svedoče o nervozi lažnih patriota. Napad na čoveka koji je istovremeno lično inicirao i podržao snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, prvog u novijoj istoriji koji prikazuju i čuva od zaborava sećanja na sve pripadnike srpskog naroda stradale tokom genocida počinjenog na teritoriji NDH, kao i filma „Oluja“, koji je prvi film snimljen na ovu temu, predstavlja zaista težak apsurd – navela je Gojkovićeva u saopštenju dostavljenom našoj redakciji, nazvavši optužbe Đoga „zlonamernim dobacivanjima koje bi trebalo da služe na čast onima koji se takvim podlim podmetanjima služe“.

Osudila je Đoga i premijerka Ana Brnabić napisavši na Tviteru:

– Čovek inicirao snimanje „Dare iz Jasenovca“ i „Oluje“, započeo obeležavanje bitke na Košarama, i sad je baš taj Vučić zabranio snimanje filma „Košare“? I to imate da mu natovarite na leđa? Kako vas tačno nije sramota? Pobediće Srbija i Vučić sve ovo.

Reditelj, kojem je producenti poverili režiju “Košara” nakon što su je oduzeli Đogu, Miroslav Lekić kaže za Nova.rs da ne zna da li se Balša prijavio na neki dodatni konkurs na kojem je odbijen ili da li, pak, misli da mu kao miljeniku dela establišmenta pripada da dekretom snima filmove:

Miroslav Lekić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

– Nažalost, pošto su svi krivci iscrpljeni, sada smo morali da stignemo i do predsednika kao večitog dežurnog krivca. Tako je najlakše… Kada je oko „Košara“ počeo da se gradi skandal, probao sam da objasnim da nikome ne krademo film već da pokušavamo da snimimo svoj, potpuno drugačiji. Nije vredelo, jer cilj kampanje i nije bio omogućiti snimanje filma o jednom tako važnom događaju, nego napraviti atmosferu pogodnu za određene političke obračune – objašnjava Lekić.

Međutim, kao što Đogo ne snima „Košare“, ne snima ih ni, kako je potvrdio za naš sajt, Miroslav Lekić, uprkos tome što je to „važna tema koja bi trebalo da se zabeleži filmskom kamerom“.

Ako je verovati navodima Đoga na Fejsbuku, izgleda da će se neko treći pozabaviti ovim važnim događajem… Na večeri povodom dodele nagrade “Špiro Matijević” Balšinom ocu, književniku Gojku Đogu reditelj je to saznao „iz usta“ bivšeg upravnika Narodnog pozorišta i dirigenta Dejana Savića, koji je prošlog leta imenovan za savetnika predsednika Srbije za kulturu:

– Savetnik Predsednika Republike za kulturu na pitanje jednog čoveka šta će biti sa filmom „Košare“, pred mojim ocem, majkom i drugim ljudima odgovorio je umesto mene: „Odlučili smo da se piše novi scenario i da se angažuje drugi reditelj i šteta je što je moralo tako biti, bila bi to velika odskočna daska za Balšu ali nije hteo da sluša“.

Gordan Matić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U novi razvoj situacije s ovom „sagom“ u Filmskom centru Srbije nisu upoznati:

– Na zahtev producentske kuće „Omega“ od 17. januara 2022, raskinut je ugovor o realizaciji filma „Košare“ usled nemogućnosti producenata da realizuju isti. Sredstva dodeljena ovom projektu su vraćena u celosti u budžet Republike Srbije – kazao je za Nova.rs Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije. I od tada ova institucija, praktično, nema više nikakve veze sa projektom „Košare“.

Savetnik predsednika za kulturu Dejan Savić nije odgovarao na naše pozive, kao ni savetnica za medije Suzana Vasiljević. Nekoliko dana unazad pokušavali smo da dobijemo i Jelenu Trivan, bivšu predsednicu UO FCS-a, a ni reditelj koji je pokrenuo novu „fertutmu“ oko „Košara“ Balša Đogo ne odgovara već danima niti na pozive, niti na poruke novinara Nova.rs.

Bonus video: FCS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare