Era Milivojević. Foto: Goranka Matić

Eri Milivojeviću verovatno ne bi mnogo značilo da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, ali to će značiti gradu Beogradu, kaže za Nova.rs umetnikov prijatelj Vladan Caričić komentarišući to što je na kraju uvažen apel da počiva na Novom groblju.

Na sve što se dešavalo prethodnih dana gleda kao na još jedan konceptualni performans „u režiji“ Ere Milovojevića, usput se setivši kako je umetnik tokom karijere često koketirao sa smrću. A jedan od performansa Ere Milovojevića iz devedesetih godina prošlog veka, koji nam prepričava Vladan Caričić, u ovom trenutku, nedelju dana nakon umetnikove smrti, naročito „bode oči“:

– Performans „Plavi svod“ iz devedesetih sa posmrtnim kovčegom bio je najpre u galeriji SULUJ, potom u Barutani na Kalemegdanu, a na kraju i na Cetinjskom bijenalu. U SULUJ-u je jedan naš zajednički prijatelj, s obzirom da je kovčeg bio otvoren, hteo da uskoči u njega. A Era ga je jedva odvratio, uz reči: „Jesi li ti normalan, pa to je sponzorski sanduk!“ Posle SULUJ-a ti sponzori su rešili da poklone Eri taj posmrtni kovčeg. A kada je, posle Barutane, sa tim performansom pozvan na Cetinjsko bijenale postavilo se pitanje kako ga transportovati do Cetinja. I jedan naš prijatelj prevozio je terakotu, pa su se dogovorili da ga odvezu u Crnu Goru sa tom terakotom. Era je nekako sneo taj kovčeg do prostora ispred Kule Nebojše na Kalemegdanu, gde je kamion trebalo da ga pokupi. Međutim, kako kod nas svi kasne, tako je kasnio i kamion. Era se najpre unervozio, onda je priseo na taj kovčeg, a na kraju je prilegao na njega da malo dremne, kad već čeka… I to je izazvalo opštu pometnju na Donjem Kalemegdanu jer je čovek usred bela dana ležao u otvorenom posmrtnom kovčegu…

„Tužna saga“ oko toga gde će počivati jedan od pionira konceptualne umetnosti u nas traje već nedelju dana. Još 17. marta stigla je vest da je Era Milivojević preminuo u 77. godini. Udruženje likovnih umetnika Srbije i Muzej savremene umetnosti Beograd pokrenuli su odmah inicijativu da umetnik bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Iako se najpre oglušivao na inicijativu Udruženja likovnih umetnika Srbije i Muzeja savremene umetnosti da počiva na ovom mestu, posle teksta na portalu Nova.rs u kome je Milivojevićev prijatelj, i sam umetnik Vladan Caričić kazao da im je nezvanično rečeno da „ne ispunjava uslove“ da počiva u Aleji zaslužnih građana, zbog čega je porodica primorana da organizuje sahranu u rodnom Užicu, i još jednog apela ULUS-a, konačno je reagovao gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Doneo je juče, i zvanično, odluku da Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

A Milivojevićev blizak prijatelj, scenograf, filmski i TV autor i producent Vladan Caričić koji se takođe angažovao u čitavoj ovoj priči i prvi za naš sajt ukazao na nepravdu koja se čini umetniku, ponavlja posle svega da su se samo trudili da ga na dostojan način isprate, iako nije bio čovek koji je sebe video među korifejima i u Aleji zaslužnih građana:

– Eri to verovatno ne bi značilo, ali će Beogradu značiti. Želim da se zahvalim svim prijateljima koji su se angažovali da ga ispratimo dostojno, ULUS-u i gradonačelniku jer je svojom odlukom pokazao da ceni „dobri duh Beograda“. A Era jeste bio „dobri duh Beograda“. Grad, ne zaboravite, čine ljudi koji su drugačiji, a ne građevine – kaže Vladan Caričić, podsećajući na kraju na poslednju rečenicu koju je Era Milivojević zapisao u svojoj monografiji „Art Sessions“:

„Zahvaljujem se svima koji su mi na neki način pomogli, a i onima koji nisu“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar