Foto:Screenshot/Kiosk NGO

Era Milivojević, jedan od najznačajnijih konceptualnih umetnika, preminuo 17. marta u Beogradu u 77. godini, biće ipak sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, saopšteno je iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

„Apel Udruženja likovnih umetnika Srbije da umetnik Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana uvažio je gradonačelnik Zoran Radojičić, i obavestio predsednika Upravnog odbora ULUS-a Vojislava Кlačara da će u ponedeljak Grad Beograd i zvanično doneti ovu odluku. Porodica Ere Milivojevića je prihvatila predlog gradonačelnika“, saopšteno je iz ovog umetničkog udruženja.

ULUS i Muzej savremene umetnosti u Beogradu podneli su inicijativu da Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, ali im na to iz gradske uprave nije zvanično odgovoreno, osim što im je nezvanično rečeno da ona nije uvažena. Porodici i prijateljima čuvenog umetnika je, prema saznanjima Nova.rs, prethodno rečeno i da Milivojević „ne ispunjava uslove“ da počiva u Aleji, zbog čega je sahrana bila pripremana u Užicu, njegovom rodnom mestu. Iz ULUS-a su zato apelovali na gradonačelnika Beograda i članove komisije da preispitaju svoju odluku.

„Sa velikim odobravanjem dočekujemo ovu odluku, jer će ovaj značajni umetnik dobiti zasluženo mesto među velikanima koji su zadužili našu kulturu i umetnost. Era Milivojević, kao nekonvencionalna i slobodna stvaralačka ličnost, nikada nije mario za počasti, tako da će njegovo mesto u Aleji zaslužnih građana verovatno više značiti nama kao zajednici nego što bi značilo njemu samom. Ipak, kako je to rekao njegov prijatelj, jednom davno Era je u nekom razgovoru primetio da i on ispunjava sve formalne uslove za Aleju. Dragi Ero, i ovu smo ti ideju ukrali!“, navodi se u saopštenju ULUS-a i dodaje da će datum i vreme sahrane biti blagovremeno objavljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar