Umro Era Milivojević

Kultura 17. mar. 202117:07 > 17:34
Podeli:
Era Milivojević. Foto:Screenshot/Youtube/Plave Senke

Umetnik Era Milivojević, jedan od pionira konceptualizma, u bivšoj Jugoslaviji. preminuo je danas u Beogradu u 77. godini života, saznaje Nova.rs.

Bio je član čuvene neformalnegrupe šestoro umetnika uz Rašu Todosijevića, Marinu Abramović, Zorana Popovića, Nešu Paripovića i Gergelja Urkoma, koji su delovali u beogradskom SKC-u 70-ih godina 20. veka i stvarali u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu kao začetnici nove umetničke prakse. To je bio period koji predstavlja krupan rez – kako u svetskoj, tako i u domaćoj umetnosti ukupne klime “velikog odbijanja” sakraja 60-ih godina.

Sve do danas, Milivojević je zadržao umetnički kvalitet, koncepcijsku utemeljenost i vernost avangardnoj ekskluzivnosti i kao takav otvorio put generacijama mlađih umetnika koji se danas u većini slučajeva upravo izražavaju na takav način.

“Svaka fotografijaje samo početak, samo okidač, kapisla, a iz svakog od ovihfotohijeroglifa može se napraviti cela priča. Povezivanjem prizorana različite načine možemo ispričati bezbroj priča”, govorioje Era Milivojević.

Slobodan Era Milivojević rođen je 1944. godine u Užicu.

Diplomirao je 1965. godine na Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Od 1965. do 1970. studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a diplomirao je na odseku za slikarstvo u klasi prof. Stojana Ćelića 1971. godine. Ostvario jeveliki broj izložbi i performansa u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, a njegova dela nalaze se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci i drugim muzejima, kao i u mnogim privatnim kolekcijama.

Komentari

Vaš komentar