kombo

Reditelji Miroslav Terzić, Andrijana Stojković, Nikola Ležaić, Miloš Škundrić i Nemanja Ćipranić dobili su po 24 miliona dinara za snimanje filmova, dok je Srđanu Dragojeviću dodeljen milion dinara manje, rezultat je konkursa Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova u 2021. godini. Reditelji Staša Koprivica i Ivica Videnović dobili su 23,5 odnosno 22,5 milion dinara za svoje projekte, a 14 miliona opredeljeno je za nastavak filma "Munje" Radivoja Andrića na konkursu za sufinansiranje komercijalnih ostvarenja.

Dragojevićev „Bilo jednom na Istoku“, Terzićev „Ekskurzija“, „Inat“ Andrijane Stojković, „Mama“ Nikole Ležaića, „Šifra Vuk“ Miloša Škundrića i „Štelovanje“ Nemanje Ćipranića šest su ostvarenja od 24 prijavljena projekta, koja je komisija u sastavu Darko Bajić (predsednik), Vladimir Kecmanović, Srdan Golubović, Svetozar Cvetković i Vladimir Vasiljević, odlučila da podrži sa 23, odnosno 24 miliona dinara.

Čak 17 prijava na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova odbijeno je, a među njima su ostvarenja Gorana Markovića, Slobodana Skerlića, Ognjena Glavonića, Lazara Bodrože, Stevana Filipovića, Milorada Milinkovića, Marka Kaćanskog, Mine Đukić, Katarine Koljević, Marka Sopića, Radivoja Bukvića…

Srđan Dragojević, Srdjan Dragojević, Molijerovi dani u Francuskom institutu
Srđan Dragojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obrazlažući svoju odluku komisija na čelu sa Bajićem navela je da je projekat „Bilo jednom na istoku“ Dragojevića „kompleksna priča o socrealističkoj diktaturi i njenom padu“, kao i da su „scenario i rediteljska eksplikacija urađeni na ozbiljnom nivou u skadu sa reputacijom autora“.

Ostvarenje „Ekskurzija“ Miroslava Terzića o vršnjačkom nasilju, rađeno po, kako se navodi, „izuzetnom scenariju“ Vladimira Arsenijevića prati „vizuelni aspekt koji najavljuje snažne prizore, uzbudljivu atmosferu i dovodi do dramskih sukoba i razrešenja“.

Miroslav Terzić, Foto:Nemanja Jovanović

Film o posledicama rata u bivšoj Jugoslaviji „Inat“ Andrijane Stojković, podržan je jer „izrazita i posebna likovnost scenarija čine ga posebnim i drugačijim od svih projekata“. Komisija je posebno izdvojila projekat „Mama“ Nikole Ležaića jer obećava „film vrhunskog autorskog dometa, uz veliku privlačnost za domaći, ali i međunarodni kulturni prostor“.

Uvereni su i da će „Šifra Vuk“ Miloša Škundrića, koji je već dobio stimulaciju na konkursu za razvoj projekata, imati „veliki uspeh u bioskopima i na festivalima“, dok Ćipranićevo „Štelovanje“ nazivaju „smelim pomakom u okvirima domaće žanrovske kategorije“.

Odbijeni dobri, ali ima boljih

Kada su u pitanju odbijeni projekti, komisija je, uglavnom, konstatovala da su prednost imali oni koji su kvalitetniji od njih. Primera radi, „Trpele“ Slobodana Skerlića ili „Off World“ Lazara Bodrože imaju „veliki potencijal ali zbog velikog broja odličnih projekata“ nisu podržani. Narativna struktura projekta „Pored tebe“ Stevana Filipovića „pati od opštih mesta i očekivanih rešenja“.

„Doktor D“ Gorana Markovića, uprkos „izvesnim zamerkama u poetičkoj neodređenosti“, zavređuje pažnju, prevashodno zbog značaja autora, ocenila je komisija. Zato je jednoglasno predložila Upravnom odboru Filmskog centra Srbije da formira posebnu komisiju za umetnike koji imaju izuzetan značaj u srpskoj kinematografiji i njihove projekte.

Ognjen Glavonić Foto:FoNet

Uz opasku da je Ognjen Glavonić jedan od naših najnagrađivanijih reditelja njegovom projektu „U senci rogova“ o grupi mladića, članova blek-metal benda u jednom banatskom selu zamera se na „obimnosti scenarističke građe“, ali se preporučuje pažnji sledeće komisije…

„Munje“ konačno prošle

Kada je u pitanju kategorija sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom u 2012. godini finansijska sredstva dobila su tri projekta: „Obuka“ Stanislave Staše Koprivice, „Bibijaka i dobošar“ Ivice Vidanovića i „Munje opet“ Radivoja Raše Andrića, a odbijeno je devet, čiji su autori: Srđan Dragojević, Nemanja Ćeranić, Bojan Vuk Kosovčević, Dragoslav Lazić, Zoran Lisinac, Petar Ristovski, Nikola Petrović, Lazar Bodroža i Miroslav Stamatov. To je odluka komisije u čijem su sastavu bili Dejan Stojiljković (predsednik), Tanja Bošković, Milan Stojanović, Marko Čkonjević i Igor Stanković.

Projekat po scenariju i u režiji Staše Koprivice „Obuka“ dobio je najviši iznos finansijskih sredstava na ovom konkursu – 23 i po miliona dinara. U obrazloženju komisije navodi se da je u pitanju „mračna komedija, koja podseća na Braću Koen i kakva je nedostajala srpskoj kinematografiji“.

Milion dinara manje komisija je opredelila za projekat „Bibijaka i dobošar“ koji bi po scenariju Božidara Kneževića trebalo da režira Ivica Videnović jer osim glavne teme, kakva je muzika, obrađuje i univerzalne koje komuniciraju sa širokom publikom (položaj Roma, nasilje u porodici) i ima šanse da ga u distribuciji podrži „reklama od usta od usta“.

Projektu „Munje opet“ po scenariju Srđe Anđelića i u režiji Radivoja Andrića dodeljeno je 14 miliona dinara jer se na osnovu „pedigrea prvog dela“ (Munje) i renomea autora, konstatovala je komisija, ističe potencijalom za uspeh na repertoaru domaćih bioskopa. Iako je komisija konstatovala da je u pitanju iznos znatno manji od onog koji je producent u prijavi predvideo i pozvala Upravni odbor Filmskog centra Srbije da opredeli dodatna sredstva, UO FCS je naveo da „nema načina za opredeljivanje dodatnih sredstava“.

I dok je Dragojević dobio sredstva za „Bilo jednom na istoku“, projekat „Škartovi“ za koji je, uz Dimitrija Vojnova napisao scenario, odbijen je na konkursu za komercijalni repertoarski film. U obrazloženju se, između ostalog, navodi da „splater, treš i snaf estetika na koju se oslanja scenario nisu ono što se traži od repertoarskog filma za široku publiku“.

Ostalim odbijenim projektima komisija predlaže revizije scenarija, zamera nedostatak potencijala ili predlaže prijava na konkurse drugog tipa.

Kratki igrani, dokumentarci

Pored predloga komisija za finasiranje i sufinansiranje dugometražnih igranih i komercijalnih filmova, Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je predloge i u kategorijama: sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova, sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih dokumentarnih filmova, sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova i sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih animiranih filmova.

U kategoriji sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova finansijska sredstva su dodeljena projektima: „Leto“ Nevene Desivojević i „Da ne povuče“ Milice Lee Filipovski, a projektima: „Jablan“ Jelene Bosanac i Tanje Brzaković, „Žrtvovana lepota“ Ivice Vidanovića, „A Istok reka teče“ Jelene Radenović i „Ruža mojih logoraša“ Slađane Topalović Nestorović u kategoriji kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Projekti „Rampart“ Marka Grbe Singa, „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića, „Prizvan i pozvan“ Luke Papića, „Planeta šljivova“ Vladimira Perovića, „Zalazak“ Miloša Jaćimovića, „Ja sam Šaban“ Željka Mirkovića i „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ Nedeljka Kovačića dobili su sredstva u kategoriji sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova, a u kategoriji sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih animiranih filmova projektima: „Kapetan Džon Piplfoks“ Vladimira Slavice, „Žetva“ Strahinje Mlađenovića i „Fantom iz opere“ Nemanje Gavrilovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar