Maja Gojković, Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Ministarstvo kulture neće reagovati na žalbu trojice reditelja, čije je filmove Upravni odbor Filmskog centra odlučio da ne pomogne finansijski, pravdajući se nepoštovanjem procedura, nezvanično saznaje Nova.rs. U slučaju da Ministarstvo kulture ne reaguje na žalbu Srđan Dragojević kaže za naš sajt da će se sa kolegama Želimirom Žilnikom i Goranom Markovićem žaliti Upravnom sudu.

Pišu: Jelena Koprivica i Bratislav Nikolić

Kada je Upravni odbor Filmskog centra Srbije 25. novembra doneo odluku da odbije predlog svoje Konkursne komisije da se u okviru Pozivnog konkursa za eminentne reditelje finansijski ne podrže ostvarenja „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika „oštećenima“ je ostavljena mogućnost „pravnog sredstva“.

Protiv ove odluke može se podneti žalba Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, a preko Centra u roku od 15 dana“, navodi se u odluci UO FCS.

I shodno ovom „pravnom leku“, ali i proceduri reditelji i scenaristi Srđan Dragojević, Želimir Žilnik i Goran Marković podneli su žalbu nadležnom ministarstvu:

– Nas trojica smo se udružili. Odlučili smo da podnesemo zajedničku žalbu tri autora. I naš advokat je tu žalbu, kako nalažu propisi, najpre odneo u Filmski centar Srbije, da bi je oni prosledili Ministarstvu kulture. Takva je pravna procedura, i kao što smo mi imali 15 dana rok da se žalimo, tako i oni u Ministarstvu kulture imaju zakonsku obavezu da reaguju – kaže za Nova.rs reditelj Srđan Dragojević.

Srđan Dragojević, Srdjan Dragojević Utisak nedelje
Srđan Dragojević Foto: Ivan Dinić/Nova S

U Ministarstvu kulture niko portalu Nova.rs nije odgovarao na pozive sa upitom da li je zajednička žalba trojice reditelja stigla u ovu instituciju.

Međutim, kako Nova.rs nezvanično saznaje, ovo ministarstvo, na čijem je čelu Maja Gojković, neće reagovati na žalbu, stajući time na stranu Jelene Trivan, predsednice UO FCS. Kao osnov za izostanak reakcije u nadležnom ministarstvu pravdaju se time da, navodno, nije poštovana procedura prilikom podnošenja žalbe. Tačnije da je nije potpisao direktor FCS koji je boravio u Americi…

Reagujući na mogućnost ovakvog „scenarija“ Srđan Dragojević za Nova.rs kaže da ako je to tačno, bio to onda pravni nonsens:

– To nema nikakve logike. Zašto bi bio potreban njegov potpis? U slučaju da Ministarstvo kulture ne reaguje na žalbu, mi ćemo se žaliti Upravnom sudu – reči su reditelja.

Na ponovni upit portala Nova.rs Ministarstvu kulture, ovog puta za potvrdu oko problema vezanih za proceduru i sporni potpis direktora Filmskog centra Srbije na žalbi, ponovo odgovora nije bilo, a direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić je za naš sajt ovako pojasnio proceduru za žalbu:

Gordan Matić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Zakon o opštem upravnom postupku, po kojem Filmski centar Srbije postupa u svim slučajevima žalbe pa tako i u ovom, predviđena je jasna procedura: žalba se predaje prvostepenom organu (u ovom slučaju FCS-u), i Filmski centar Srbije ima rok od osam dana od prijema žalbe da prvo utvrdi da li je ona blagovremena, uredna i ovlašćena, a zatim da pristupi oceni svih žalbenih navoda i osnovanosti istih. Ne želeći da u ovom trenutku prejudiciramo ishod postupka po žalbi koji je u toku pred FCS-om kao prvostepenim organom, želimo da naglasimo da će u konkretnom slučaju FCS, kao i do sad, postupati u skladu sa zakonom definisanom procedurom.

Podsetimo, odluka UO FCS, koja je rezultirala gorepomenutom žalbom, izazvala je skandal u ovdašnjoj javnosti i reakcije, ne samo odbijenih reditelja, već i kolega, strukovnih udruženja… Rezultirala je odlukom Upravnog odbora da se „konkurs ponovi„, ali i ostavkama u samom UO FCS, koje se sada svelo na samo pet članova.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije su do sednice 25. novembra činili, u svojstvu predsednice, Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Miroljub Stojanović, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović. Uoči sednice Erdeljanović je, iz privatnih razloga, podneo ostavku, pa nije ni prisustvovao glasanju, a Perovićeva je to učinila nakon što je glasala protiv dodeljivanja sredstava ostvarenjima „Škartovi“, „Doktor D“ i „Sloboda ili barbarizam“.

U međuvremenu je, kako je Nova.rs već pisala, još dvoje ljudi koji su u Upravni odbor postavljeni iz redova samog Filmskog centra Srbije – Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić, podnelo ostavke na članstvo u ovom telu.

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare