Jelena Trivan Foto:Promo/Filmski centar Srbije

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan čestitala je Bosni i Hercegovini ulazak njihovog nacionalnog kandidata "Quo vadis, Aida" u uži krug za prestižno priznanje Američke filmske akademije Oskar.

– Nadam se da će filmovi poput „Quo vadis, Aida“, „Dara iz Jasenovca“ i sličnih, doprineti razvitku kulture sećanja na Balkanu, poštovanju žrtava i regionalnom pomirenju. Svaki film koji doprinosi tome da se zločini ne ponove lekovit je za sve. Ekipi filma želim svu sreću u daljem festivalskom životu – izjavila je Trivan i dodala da je važno da se ničije stradanje ne negira i da žrtve imaju pravo na istinu.

Za Oskara za najbolji film na stranom jeziku kandidovano je čak 93 ostvarenja, što je najviše od kako se ova nagrada dodeljuje. U , među kojima nije

Srpski kandidat za nagradu Oskar “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića nije uvršten u uži izbor najboljih ostvarenja u kategoriji za strani film.

Na listi filmova koji su ostali u trci za najprestižniju nagradu u oblasti kinematografije našlo se 15 naslova:

“Još jedna runda” Tomasa Vitenberga (Danska), “Bolji dani” Dereka Canga (Honkong), “Šarlatan” Agnješke Holand (Češka), “Kolektiv” Aleksandera Nanaua (Rumunija), “Dragi drugovi!” Andreja Končalovskog (Rusija), “Nisam više tu” Fernanda Frijasa (Meksiko), “Hope” Marije Sedal (Norveška), “La Ljorona” Haira Bustamantea (Gvatemala), “Krtica” Maite Alberdi (Čile), “Noć kraljeva” Felipea Lakota (Obala Slonovače), “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić (Bosna i Hercegovina), “Deca Sunca” Mažida Mažidija (Iran), “Nas dvoje” Filipa Menegetija (Francuska), “Sunce” Čung Mong-honga (Tajvan) i “Čovek koji je prodao svoju kožu” Kauter Ben Hanije (Tunis).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar