Nataša Ninković Foto:Nemanja Jovanović

Pošto već idete javno u medijima i na mrežama, recite već jednom gde je prekršen pravilnik, poručila je Nataša Ninković, glumica iz filma "Dara iz Jasenovca" producentkinji filma "Otac" Jeleni Mitrović, tražeći razjašnjenje njenih stavova oko izbora srpskog kandidata za Oskara. Ova filma bila su prijavljena za izbor u organizaciji Filmskog centra Srbije, a za kandidata je izabrano ostvarenje Predraga Gage Antonijevića.

Jelena Mitrović iz producentske kuće „Baš čelik“, koja je stala iza filma „Otac“ Srdana Golubovića, na svom profilu na Fejsbuku podelila je zajedničko saopštenje Udruženja filmskih producenata Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija naslovljen sa „u vezi sa neregularnostima u procesu izbora domaćeg kandidata za Oskara“ i pisanom izjavom rediteljke Mile Turajlić u kojem navodi da je napustila komisiju za izbor jer se Filmski centar Srbije oglušio o njena upozorenja da se krše propisi.

O istupanju iz Komisije Mila Turajlic je rekla:
– Od trenutka kada sam 19.11. prihvatila da učestvujem u radu Selekcione…

Posted by Jelena Mitrovic on Tuesday, 1 December 2020

Glumica Nataša Ninković reagovala je u komentarima na tu objavu, zatraživši od Jelene Mitrović da razjasni „gde su te nepravilnosti“.

– Jelena, pokušavam da saznam… Pogledala sam sve što si rekla, a i pričala sa kolegama, gledala pravilnik… Interesuje me gde su te nepravilnosti? Prvo: rekla si da su dva člana komisije u sukobu interesa. Hoćes li pojasniti šta to znači? Da je jedan od njih nekad igrao kod Gage u filmu? (A drugi klasni drug?). Pa po tome bi bile diskutabilne sve komisije koje su dale novac za razna ostvarenja? Drugo, film nema nagrade ni festivale? To nije preduslov, a i nije mogao da ih ima, pošto zbog korone nije imao premijeru u Beogradu. Treće, navela si da Glumački sindikat nije reprezentativan, pa tako ni članica žirija pretpostavljam nije „kao glumica“ trebalo da bude u komisiji? Ne razumem, a koje udruženje jeste ako mi nismo? Zaista bih htela da mi objasniš „nepravilnosti“ kojima od početka, kada ste čuli da se „Dara iz Jasenovca“ kandiduje, imate sumnju – napisala je Nataša Ninković.

Slika iz filma „Dara iz Jasenovca“, Foto:Promo/MCF

Jelena Mitrović na to je odgovorila da tekst koji je podelila „nije njen lični stav, već zvanična izjava tri reprezentativna udruženja“.

– Nataša, ovo nije moj lični stav, vec zvanično saopštenje tri reprezentativna udruženja koja su dopis poslala nadleznim institucijama. Molim te pažljivo pročitaj tekst dopisa. Citirana izjava je Mile Turajlić, koja je dala otkaz u komisiji zbog spomenutih neregularnosti. Kada već pominješ Udruženje filmskih glumaca, oni nisu bili navedeni u uputstvu Filmskog centra Srbije i postupku kako se imenovala komisija. O sukobu interesa će već odlučivati neko ko je za to nadležan, a ne moja sumnja. Pozdrav – navela je Jelena Mitrović.

Jelena Mitrović Foto:Screenshot/Youtube/Danas Conference Center

Glumica iz filma „Dara iz Jasenovca“, odabranog za srpskog kandidata za Oskara, zatražila je potom i dodatna objašnjenja.

– Pošto već idete javno u medijima, a i na mrežama, recite već jednom šta je to bilo kršenje pravilnika? Kada je bio rok? 1. decembar? Kada izlazite za tako jakim optužbama (ove gore navedene), kao što rekoh, ne spadaju u “kršenje”? Recite koje su to nepravilnosti koje su navele Milu Turajlić da izađe (dva sata pre zasedanja) iz komisije, među čijim članovima nije nalazila od početka istomišljenike u svojoj borbi da dokaže da “Dara” ne ispunjava uslove! Svi papiri i dokumentacija koju je tražila na kraju su joj dostavljeni? I na kraju, ostalo je samo da je problem u komisiji, koja ima, zamisli, drugo mišljenje od nje? Ili vas? Pa zašto bi vaš znoj i trud bio veći od našeg? – navela je Nataša Ninković.

Glumica je u komentarima ocenila i da bi bilo neukusno organizovati premijeru filma sa temom kakvom se bavi „Dara iz Jasenovca“ u vreme korone, a da bi rado razmenila utiske sa onima koji pogledaju film.

Prepiska glumice i producentkinje na Fejsbuku usledila je nakon što je film „Dara iz Jasenovca“ izabran za srskog kandidata za Oskara. Polemike su započete praktično čim je obelodanjeno kojih sedam filmova je prijavljeno na konkurs Filmskog centra Srbije. Prvo je producentkinja filma „Otac“ Jelena Mitrović iznela sumnje u regularnost izbora, navodeći, između ostalog, i da „Dara iz Jasenovca“ nije prikazan u bioskopima.

Potom su producenti filma „Vikend sa ćaletom“ povukli svoj film iz konkurencije, navodeći da je motiv za to „banalan“, da nisu želeli da prilože link preko kog komisija može da ga pogleda onlajn, i ističući da njihova odluka nema nikakve veze sa nezadovoljstvom oko liste kandidata i polemikama u javnosti.

Reditelj „Dare iz Jasenovca“ je, u izjavi za Nova.rs, uputio na pravilnik Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, navodeći da je to negov jedini odgovor na polemike u domaćoj javnosti povodom izbora kandidata za Oskar.

Iz Filmskog centra Srbije je 30. novembra saopšteno da je komisija koja je odabrala film „Dara iz Jasenovca“ za srpskog kandidata za 93. izbor za nagradu Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, popularnog Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film radila u sastavu: Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a) Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a).

Nakon ovog saopštenja, usledilo je i zajedničko saopštenje Udruženja filmskih producenata Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija u kojem se navodi da postoje „brojni propusti pri izboru srpskog kandidata za Oskara i izjavom rediteljke Mile Turajlić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare