Jasminka Petrović, Klara Hrvanović i Radivoje Raša Andrić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Knjigu sam pisala za tinejdžere, i iznenadila sam se kada sam čula da je čitaju i mnogo mlađi i mnogo stariji. A još više koliko za nju postoji interesovanje u drugim zemljama, da nije samo lokalna priča, kaže za Nova.rs Jasminka Petrović, autorka romana "Leto kada sam naučila da letim" po kojem je snimljen istoimeni film u režiji Radivoja Raše Andrića.

Tim povodom je objavljeno i specijalno izdanje ovog bestselera ilustrovano fotografijama sa snimanja filma i pričom o tome kako se radio.

Radnja se dešava u Starom Gradu na Hvaru gde glavna junakinja, dvanaestogodišnja Sofija, rodom iz Beograda, odlazi na letovanje sa svojom baba Marijom misleći da će to biti jedan užasno dosadni raspust. Međutim, letovanje se pretvorilo u jednu veliku avanturu za pamćenje.

Jasminka Petrović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ona se vraća kao promenjena osoba, što bi simbolično rekli – naučila je da leti. To su ona leta kada odemo kao dete a vratimo se kao zrelija osoba – objašnjava Petrović i dodaje da je često gost škola i biblioteka u zemlji i regionu, da je upoznala brojnu decu i kroz razgovor je uvidela da ih zanimaju priče o odrastanju, individualnosti, kao i ratne teme.

Njen roman, koji je postao bestseler i ušao u školsku lektiru u Srbiji, preveden je do sada na engleski, makedonski, italijanski, a ove godine će biti objavljen i nemačkom jeziku.

– Knjiga je prvo prevedena na lužičko-srpski jezik, za publiku u Nemačkoj u okolini Lajpciga. U Italiji je izuzetno dobro primljena, i to mi je iznenađenje, čitaju je i književni kritičari, profesori, i deca koja prave blogove. Sinoć mi se javio italijanski izdavač i rekao je da jedva čeka kada će film biti prikazan kod njih.

Jasminka Petrović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

O tome da li je očekivala da će jednog dana biti snimljen i film po njenom delu, Jasminka kaže da je bila iznenađena kada je stigao poziv iz produkcijske kuće Sense.

– Dve-tri godine pre toga gostovala sam na Festivalu dečje knjige u Puli i na svečanoj promociji voditeljka je rekla da se nada da će po ovoj knjizi biti snimljen film i da će biti na Pulskom festivalu. Bilo je to simpatično, njene reči su izazvale aplauz u publici, ali ja o tome nisam razmišljala, niti očekivala. Odmah sam dala zeleno svetlo za snimanje a ključna reč je bila poverenje. A poverenje je vladalo, u to sam se uverila, među ekipom koja je stvarala film.

Tako se, dodaje, nije mešala u scenario, koji je prestala da čita kada je čula da je supervizor, nažalost pokojni, Vladimir Andrić, Rašin tata.

– Nemam frik-kontrol fazon. Život ima svoja pravila, knjiga druge zahteve, pozorište treće, a film četvrte. I što bih se ja nekom mešala u posao, ni meni se niko nije mešao kada sam pisala knjigu. Mislim da je pošteno da svako radi svoj posao i da se igra kako najbolje ume – istakla je Jaca, kako je čitaoci zovu i podsetila da je reditelj Patrik Lazić uradio pozorišnu predstavu po „Letu“.

Kako svake godine letuje u Starom gradu na Hvaru, gde je film i sniman jer se tamo i događa njegova radnja, bila je svedok stvaranja ovog ostvarenja.

– Vladala je izuzetno dobra atmosfera i to mi je potvrdilo da neće biti izneveren duh romana. Svi su uložili mnogo truda, radosti i ljubavi. Ono što mi je posebno bilo neverovatno jeste kako su se deca koja igraju u filmu brzo sprijateljila. Nedavno su svi bili u Beogradu, jer su radili neke promotivne materijale povodom premijere i tom prilikom smo se videli. Samo su se čuli smeh i vriska, saznah da se dopisuju, stalno su u vezi i mislim da će zajedno ponovo letovati na Hvaru. A, nastavilo se ono što se dešavalo na filmu, to moram da vam šapnem, zaljubljivanje… – otkrila nam je Jasminka Petrović, koja je nekada pohađala Školu glume za decu i omladinu koju je vodio Bata Miladinović.

Jasminka Petrović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Premijera filma „Leto kada sam naučila da letim“ zakazana je 16. februara u Kombank dvorani, 17. februara u Areni Sinepleks u Novom Sadu, a potom stiže na repertoar bioskopa širom Srbije.

Pored Klare Hrvanović u ulozi Sofije, glume i Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je realizovan u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku nacionalnih fondova i pan-evropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gost Radivoje Raša Andrić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar