Radivoje Raša Andrić i Jasminka Petrović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ja pripadam srpsko-hrvatskoj porodici, odnosno hrvatsko-srpskoj obitelji, rođena sam i živim u Beogradu a letujem na Hvaru. Tako je nastala ova knjiga koja nije autobigrafska iako postoje određeni elementi, nego ono što sam čula i videla tokom ovih godina, rekla je Jasminka Petrović na promociji specijalnog izdanja knjige “Leto kada sam naučila da letim”.

Novo izdanje je ilustrovano fotografijama sa snimanja istoimenog filma i pričom kako se radio, a čija se premijera s nestrpljenjem očekuje 16. februara u Kombank dvorani, 17. februara u Areni Sinepleks u Novom Sadu, a potom stiže na repertoar bioskopa širom Srbije.

„Kada sam čula da će Raša biti reditelj, bilo je samo – da! Mislim da je on dobro osetio celu priču, od načina pripreme snimanja do uložene energije, organizovanja ekipe… U nekoliko navrata mi se desilo da stojim na snimanju sa strane, gledam ljude kako rade i osetim treperenje u grudima, u stomaku … i krenu mi suze. Od lepote i radosti“, zapisala je u novom izdanju svoje knjige Jasminka Petrović.

Radivoje Raša Andrić, reditelj filma „Leto kada sam naučila da letim“, otkrio je da se uplašio nakon čitanja scenarija koji je pisala Ljubica Luković.

Jasminka Petrović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– To je kao kada Džonu Vejnu daš da igra Indijanca. Nisam bio siguran, jer je to velika odgovornost, a ja sam „šalabajzer“ i nisam hteo da zabrljavim. Imao sam veliki strah, međutim, radio sam sa kreativnim producentima i približili smo se, ja filmu a on meni. I značilo mi je što je moj pokojni otac, dečji pisac, pesnik, urednik Dečje redakcije RTS, reditelj „Pustolova“…. I znao sam da ne smem i ne mogu da omašim, jer iver ne pada daleko od klade – rekao je Andrić.

Radnja filma prati tinejdžerku Sofiju iz Beograda tokom naizgled dosadnog letovanja sa dve bake na Hvaru. Međutim, nova prijateljstva, zaljubljivanje, morske avanture, ovo letovanje pretvaraju u raspust koji se pamti.

Klara Hrvanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glavnu junakinju Sofiju tumači Klara Hrvanović koju su na ovom događaju podržali školski drugari iz Osnovne škole „Drinka Pavlović“ iz Beograda.

„Ovo je priča o sazrevanju i pronalaženju sebe, a to je ono što moje drugarice i ja tražimo“, izjavila je za novo izdanje knjige Klara Hrvanović a na promociji je pričala kako je dobila ulogu i o iskustvu sa snimanja.

– Naučila sam da ronim, išla sam na časove, i najteže je bilo snimanje pod vodom, smrzla sam se. More je bilo hladno jer smo snimali u oktobru. A najlepši dani su bili kada smo snimali vožnju biciklima, mnogo smo se dobro zabavljali – rekla je, između ostalog, mlada glumica i otkrila da dva meseca nije po preporuci čistila uši, jer vosak brani bupne opne zbog pritiska pod vodom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Roman „Leto kada sam naučila da letim“ prvi put je objavljen 2015. godine i ovenčan je brojnim nagradama, među kojima su „Neven“, „Mali princ“,„Vezeni most“ u Tuzli, „Dositejevo pero“, „Plavi čuperak“, „Srebrno Gašino pero“. Uvršten je u lektiru za osnovne škole, kao i u katalog minhenske Internacionalne biblioteke za mlade White Raven kao jedna od 200 najboljih knjiga za decu 2015. godine. Po knjizi je napravljena i pozorišna predstava.

Film „Leto kada sam naučila da letim“ realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku nacionalnih fondova i pan-evropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

U glumačkoj podeli su i Olga Odanović i Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, kao i grupa talentovanih tinejdžera iz Splita i Beograda.

Bonus video: Plaže Jadrana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar