Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

Hrvatski nedeljnik "Globus" objavio je izvinjenje zbog kampanje koja je sa stranica tog lista početkom 90-ih godina prošlog veka vođenja protiv nedavno preminule glumice Mire Furlan.

“Globus je u sramotnom protjerivanju Mire Furlan imao sporednu, ali zato prljavu ulogu. No, kakva god ta uloga bila, bila je i ostala Globusov veliki grijeh. Nažalost, nije i jedini.

Kao ‘vještice iz Rija’ prokazane su Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić i nedavno također preminula Vesna Kesić.

U našem monografskom izdanju u povodu trideset godina izlaženja Globusa nismo se ustezali sjetiti se svojih velikih promašaja i neuspjeha. No, čini se da je lakše pamtiti svoje uspjehe. Radije se sjetimo dobrih priča nego promašaja koji su znali imati katastrofalne posljedice.

Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni riječju. Sada kad je velika glumica zauvijek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili Globusova sudjelovanja u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, šutjeti i čekati da sve prođe.

Ali, istina peče. Zato se Globus, makar sada i makar prekasno, mora duboko pokloniti i duboko ispričati”, navodi se u izvinjenju „Globusa“ koje na svom portalu prenosi „Jutarnji list“.

Sramni feljton, zbog kojeg se „Globus“ izvinjava, objavljivan je u nastavcima od 31. januara do 14. februara 1992. pod naslovom „Težak život lake žene“.

Mira Furlan je optuživana da je izdala Hrvatsku jer je igrala u beogradskom pozorištu, a zamerano joj je i to što je udata za Srbina. O tome šta je preživljava tih meseci Mira je napisala u svom antologijskom „Pismu sugrađanima“.

O načinu na koji je tretirana u ovdašnjim medijima, posebno hrvatskim, Mira Furlan je pisala i u jednoj kolumni za portal Nova.rs koju je naslovila sa „Fuj“.

„U svojoj dugogodišnjoj, neprestanoj, nezaustavljivoj, opsesivnoj potjeri na ovu vješticu ta je novina (Jutarnji list, prim.aut) upravo zadivljujuća. Potjera traje već godinama iako dotične vještice – gle čuda – nema više nigdje na prostorima bivše države. Ali ne radi se, naravno, o fizičkoj osobi nego o fantomu. A ‘fantom” je mnogo teže ubiti nego fizičku osobu, kao što je to mudro ustanovila Virdžinija Vulf. Na zadatku ubijanja fantoma treba zato predano i temeljito raditi. I nikad ne odustati. Treba cipelariti i dalje, i onda kad je mačka već mrtva.

Pre nekoliko godina Vještica je dala intervju koji je sama, vrlo pažljivo, napisala. U tekstu se govorilo o filmu, o glumi, o životu, o ‘svemu’. Bio je to, da tako kažemo, jedan ‘ozbiljni’ intervju oko kojeg sam se ozbiljno potrudila. Ali kad je tekst objavljen, na vrhu je stajao naslov: ‘Vraćam se, Zagrebe, tebi, tebi koji si me ponizio’. Moja stara prijateljica iz vremena Akademije zvala me, zgranuta, i rekla mi: ‘Mira, čitam ovaj intervju već peti put i tražim bilo što u tekstu što bi opravdalo ili samo nagovijestilo naslov. I ne mogu naći baš ništa. O Zagrebu uopće nisi govorila’, napisala je Mira 15. juna prošle godine.

Izvinjenje Miri Furlan prethodnih dana uputio je i poznati reditelj Ivica Buljan, direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta koje je zbog pomenutih „grehova“ otpustilo svoju prvakinju:

„Kao direktor Drame HNK osećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš“.

Mira Furlan preminula je 20 januara u 66. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare