Mira Furlan, Dibuk. Jugoslovensko dramsko pozorište. Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Kakav sram, bruka, kakvo licemerje, kako vas nije stid, samo su neki od lavine komentara na skandalozan "oproštaj" Hrvatskog narodnog kazališta od Mire Furlan u kome se izvrće istina i ne pominje da je glumica 1991. godine dobila otkaz u ovom teatru zbog veza sa Beogradom.

Pišu: Jelena Koprivica i Suzana Sudar

– Odlazak u SAD 1991. godine zbog političkih razloga je bio trenutak prestanka njezinog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu, no njezina umjetnička ostavština živi i dalje. Obožavale su je i obožavat će je generacije publike, jer je uz ogroman talent i inteligenciju bila umjetnica koja je svojim beskompromisnim stavovima postala moralni uzor. Zbogom i hvala ti, Miro – ovako se, između ostalog HNK oprostilo od Mire Furlan na društvenim mrežama i sajtu teatra, zaboravljajući sramotnu epizodu iz svoje istorije.

Foto: HKN printscreen

Hrvatsko narodno kazalište bilo je do 1991. godine matično pozorište Mire Furlan. Međutim, sa početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, Furlanova dobija otkaz u HNK, čemu je prethodila hajka na glumicu. Tako je u nedeljniku „Globus“ objavljen tekst pod naslovom „Težak život lake žene“, a glumica je bila predmet raznoraznih pretnji.

Hrvatska javnost tada nije mogla da joj oprosti što je glumila u predstavi na beogradskom Bitefu i što je u vezi sa srpskim rediteljem Goranom Gajićem i iz svog pozorišta, ali i hrvatskog javnog života, praktično je bila proterena kao izdajica, nakon čega je bila prinuđena da napiše potresno pismo hrvatskoj javnosti iz Beograda.

Umesto „Oprosti nam, Miro“, HNK je lažirao sopstvenu mračnu prošlost, a iako su u najmanju ruku problematičan pasus izbrisali sa društvenih mreža on i dalje „krasi“ zvaničan sajt ovog pozorišta.

No, da dobar deo hrvatske javnosti nije zaboravio sraman odnos HNK prema svojoj glumici jasno je i iz komentara na Fejsbuk nalogu ovog teatra:

– Nemate nimalo časti, falsificirate umjesto da joj se posthumno ispričate i priredite joj dostojnu komemoraciju koju je zaslužila – glasi jedan komentar, dok se u drugom poručuje:

– Koje licemjerje, koja niskost! Mogli ste joj se bar posthumno ispričati! Evo, ja ću to učiniti u ime svih njenih poštovatelja na stranici institucije, njenog matičnog kazališta koje ju je sad po drugi put tako grubo i bolno zatajilo i izdalo – oprosti draga Mira!

U još jednom komentaru se potcrtava iskaz o odlasku u SAD 1991. godine zbog političkih razloga što je bio trenutak prestanka njenog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz opasku:

– Kakva dvoličnost, i lažovština. Kako vas nije sram!

U još jednom pitaju HNK:

– Jeste li se ikada pokajali, ispričali zbog postupanja, ponudili ulogu? Sramota za HNK i za cijelu Hrvatsku. Vi ste joj dali otkaz i aktivno sudjelovali u protjerivanju talentirane glumice.

S obzirom da je umesto „institucionalnog izvinjenja usledio falsifikat“, još jedan komentator ocenjuje da je onda „to isti HNK koji je dao otkaz Miri Furlan“. Drugi da je glumica „u malom prstu imala više talenta i harizme nego svi vi zajedno!“, treći konstatuje da je na delu „elegantno“ izvrtanje istine, a četvrti da „sitne duše treba da se koprcaju u kaljuzi“.

– Ne, Zagreb se nije pokajao! Vaše krivotvorenje nedavne povijesti to dokazuje. Nečasno, nisko, licemjerno. Riječju – odvratno! Ima nas, koji pamtimo. Nećemo zaboraviti sva „sitna zločinstva“. Dobila je otkaz, umjesto zaštite! Zato je otišla, zbog prljave harange – stoji u još jednom komentaru na Fejsbuku, a u drugom se podsećaju čelnici teatra na stvarne činjenice:

– Kažite lepo. Mira Furlan je dobila otkaz u HNK jer se u vreme rata u Hrvatskoj našla u Beogradu gde je glumila u pozorištu i gde je živela sa suprugom Goranom Gajićem, srpskim redateljem. Žestoko su joj to zamerili u Hrvatskoj i nikada joj to nisu oprostili. Otisla sa suprugom u Ameriku bukvalno da je ne bi svojatali i prozivali i jedni i drugi. Počela od nule u Americi, ali je tamo barem bila čovek i niko je nije pitao šta je po nacionalnosti!

Lavinu negativnih komentara na bruku HNK umesto izvinjenja, najbolje možda opisuje ova objava jednog od korisnika:

– Hvala vam HNK na ovoj objavi. Zahvaljujući vama sam saznala da ovdje ima ipak ljudi kojima se gadi laž i licemjerje koje uspješno uzgajamo od 1991. Miro, oprosti. Oprosti jer smo šutili a znali smo kakvo se zlo čini u naše ime, ne samo tebi, nego i drugima sumnjivih krvnih zrnaca koje je trebalo istjerati s posla i iz stanova. Oprostite. Sjećamo se i sramimo.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare