Goranka Matić Foto: Bojana Janjić/MSUB

Retrospektivna izložba Goranke Matić "Iskustvo u gužvi" od 13. septembra biće predstavljena i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Retrospektivna izložba fotografkinje, koju je prošle godine organizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu pod kustoskom koncepcijom Une Popović, više kustoskinje MSUB, nakon gostovanja u muzejima u Novom Sadu i Banja Luci sada se predstavlja i u Zagrebu. Posle beogradskog uspeha izložba je dobila pozive da gostuje i predstavi se pri muzejima u region u svim državama bivše Jugoslavije.

Izložbom Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ započinje prva značajnija izložbena saradnja dve institucije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu nakon tri decenije. Gostovanje izložbe u Zagrebu podržali su Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i Ured za kulturu grada Zagreba.

Goranka Matić. Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Izložba u Zagrebu predstaviće više od pet stotina fotografija podeljenih u pet celina koje su originalno i bile predstavljene u Beogradu. Izložba je koncepcijski težila isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane, kao novinarske hroničarke muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, s druge strane, predane fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima. Predstaviće se prve autorske izložbe i radovi napravljeni u mediju fotografije, fotografije rok koncerata i protagonista jugoslovenskog novog talasa zajedno sa saradnicima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar u Beogradu (rock fotografija, način života rock i umetničke scene), portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr), 10 godina protiv (fotografije s političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990. –2000), umetnički projekti (projekti Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, Tiho teče Sutjeska i dr).

Nacionalni komitet za muzeje, ICOM Srbija, proglasio je fotografsku retrospektivu „Iskustvo u gužvi” u prvih pet najboljih projekata, izložbi koje su obeležile 2021. godinu.

Kako je glavni partner izložbe „Iskustvo u gužvi“ u MSU Zagreb, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u njihovom prostoru u Preradovićevoj ulici 21 u Zagrebu 14. septembra u 19 časova biće predstavljen autorski ciklus Goranke Matić pod nazivom „Moravice“. Ciklus fotografija „Moravice“ nastao je 1985. godine.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Lični iskaz otkriva se na snimcima mesta porekla autorke, nekadašnjih Srpskih Moravica, sada samo Moravica u Gorskom kotaru, Hrvatska odakle je njen otac. U Preradovićevoj 21 biće prikazane 22 fotografije na kojima nas umetnica lirski narativno vodi kroz predele, pejsaže, eksterijere i enterijere tog mesta. Izložba „Moravice“ sasvim slučajno se poklopila sa obeležavanjem tridesete godišnjice od potpisivanja prvog mirovnog sporazuma u Hrvatskoj, sklopljenog upravo u Gorskom kotaru zahvaljujući kojem je taj kraj pošteđen stradanja i ratnih razaranja.

Bonus video: Slavimir Stojanović Futro: Kao da sam slušao Konstraktu i crtao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar