Foto:printscreen/youtube/moviemaniacsDE

Šta se krije iza naglog porasta pojavljivanja penisa na ekranu? Kome se zvezde obraćaju kada im je potreban protetski implant? Ako ste nedavno gledali neku od američkih TV serija, možda ste primetili neke nove članove u glumačkoj postavi, značajne, niže članove. Od mališana u "Pem i Tomi", do Harija Goldenblata u "And Just Like That", preko Euforije... Čini se da imamo pravu senzaciju muških polnih organa pred kamerama.

Muški ekvivalent zaostaje nekoliko decenija za ženskim. Ovo je možda delimično uzrokovano takozvanim zakonima o opscenosti, koji su zabranili emitovanje penisa u erekciji na nacionalnoj televiziji. Tek u avgustu 2020. britanski gledaoci su prvi put videli erekciju na televiziji, kao deo dokumentarnog filma Kanala 4 pod nazivom „Ja i moj penis“.

Daleke 2014. Glin Pričard je u seriji „Vavilon“ nosio samo majicu u trenutku kada je hapšen u policijskoj raciji, što je dotad bilo „nezamislivo“.

– Rekli su da mogu da radim sve probe, i sve druge uglove kamere, ali u gaćama, tako da bih bio go samo za taj jedan snimak. Ali zbog toga sam se osećao kao da će to biti prilika da se nadogradim kao glumac. Umesto toga, pokušao sam da budem što je moguće više nag, tako da smo se svi navikli i bilo je prijatnije. Očigledno, u okviru razumnog. Nisam tako išao na ručak – kroz smeh je opisao Pričard, piše „Gardijan“.

Možda je ono što izdvaja nedavne američke momente prikazivanja polnih organa njihova idiosinkrazija. Čak i opušten penis u „And Just Like That“ … izgledao je kao mali „baget“, dok je „kobasica“ u „Pem i Tomi“ (inspirisana autobiografijom Tomija Lija, u kojoj bubnjar Motli Krua ćaska sa svojim penisom) više kao nešto što zapravo nije ljudsko, piše „Gardijan“.

Ali ko su ljudi koji čine ovu magiju? Kao umetnik šminke i specijalnih efekata, Metju Mangl se decenijama bavi ovim poslom, stvarajući prilično impresivan broj protetskih penisa.

Foto: BAFTA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegov čuveni posao bio je možda nanošenje šminke Džoniju Depu svaki dan na snimanju „Edvarda Makazarukog“, ali je nedavno postigao velike stvari i specijalizaciovao se u pravljenju realističnih, mobilnih ili komičnih muških genitalija od „Step Brothers“ Vila Ferela do „Little Britain USA“ i „Shameless“…

– Kada dobijem mejl ili telefonski poziv da nekome treba penis, uvek prvo pitam „da li je isečen ili nije isečen, koja je dužina i obim, koliki su testisi, i koliko su duge stidne dlake?” Zvuči kao profil za upoznavanje, ali morate da razmišljate o tim stvarima! – započeo je priču Mangl.

Iako već ima niz mekanih kalupa za razne penise, koji se mogu prilagoditi ili koristiti za potrebe snimanja, Mangl takođe pravi penise po meri za TV i filmske produkcije tako što vaja potpuno novu strukturu od gline na bazi ulja. Tako je – osovina, testisi, skrotum i dlake, sve zajedno u jednom zgodnom pakovanju koje se može zalepiti za stomak glumca.

Kako Mangl objašnjava, to je zapravo malo komplikovanije.

– Postoji ivica na vrhu penisa gde su stidne dlake. Ja to farbam različitim bojama da bi izgledalo realno. Delić na samom vrhu je ono što se lepi za glumčevu kožu. To ga drži napred. Tu je i komad tkanine koji zalepim na područje testisa i na setu se povuče između zadnjice i pričvrsti na vrhu zadnjice. Napravljen je od prozirnog materijala „gole boje“ koji se rastegljuje.

Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako sve ovo zvuči glomazno, možda ćete se iznenaditi kada čujete koliko su neki glumci sentimentalni u vezi sa svojim intimnim „dodacima“.

– Napravio sam penis za Krisa Hemsvorta u filmu „Odmor“. Čuo sam od nekoga ko je radio na filmu da su akrilni kalup u kom smo radili privatne delove, dobio svoje mesto odmah pored Torovog čekića. Očigledno je bio toliko ponosan na to… Zaista velika pohvala – objašnjava Mangl.

Osim što odgovara boji glumčeve kože, on mora da uzme u obzir kretanje – i to ne samo dodatnog člana.

– Testisi koje sam napravio za „Step Brothers“ bili su prilično specifični – priseća se on – jer ih je izvukao iz pantalona i utrljao ih o bubanj. Niste videli meso. Morale su da se kreću kao slobodni testisi, a ne kao kruti minijaturni svemirski rezervoari. Zato sam odlučio da napravimo prave testise koje smo stavili u vreću, koja je bila veoma tanka.

– Sa plastifikujućim silikonom, možete skrotum učiniti mekim ili tvrdim koliko god želite – objašnjava Mangle i dodaje:

– Upotrebom nečega što se zove ugušivač, možete učiniti materijal malo mekšim od gumice za olovku. Ponekad, za skrotum, prvo napravim čvršći sloj, a zatim dodam drugi preko vrha za kretanje. Mora da su mi se oči raširile. Naučio sam da budem i hemičar i umetnik. Ja sam mali Đepeto u svom studiju.

U stvarnom životu, većina penisa dolazi sa sopstvenim setom ugrađenih specijalnih efekata: mokrenje, erekcija, ejakulacija. Ipak, to nisu baš uobičajena karakteristika televizije. Da li je to razboritost – ili zbog tehničkih poteškoća?

– Nikada me nisu pozvali da uradim meki penis u erekciji na ekranu. Siguran sam da će taj dan doći. Međutim, radio sam sa Metom Lukasom i Dejvidom Valijamsom na Little Britain USA i oni su imali skicu o dva drugara koji vežbaju. Morali smo da im od lateksa oblikujemo odela za celo telo: uđu u svlačionicu, ispuste peškire i, eto, imaju izuzetno male penise.

Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je mesto gde će većina glumaca želeti da istakne da je potrebna protetika. Mangl opisuje kako je transformisao ove mlohave implante u erekcije van ekrana.

– Uradili smo žicu u svaki veoma mali penis. Kada je došlo vreme, morao sam da uđem, da se spustim na kolena, da uzmem malu žicu penisa, povučem je i odem. Mislim da zapravo postoji neki video na kojem to radim.

Mangl još nije zamoljen da napravi penis koji ejakulira, što bi se sigurno činilo pravim korakom, s obzirom na još uvek preovlađujući prkosni stav prema golotinji.

– S obzirom na to kakva je televizija, nisam siguran da biste se izvukli sa tim. Ali nisam mislio ni da će se izvući sa pokazivanjem ovoliko penisa!

Mangl je radio na CSI.

– Svaki put kada smo radili obdukciju žene morali smo da pokrijemo grudi. Bilo je smešno! Možete izvaditi srce, ali ne smete videti njihove grudi.

U ovom kontekstu, zašto se čini da je došlo do tolikog porasta golotinje muškaraca u poslednjih godinu dana? Da li zaista doživljavamo promenu stava? Možda je povećanje vidljivih muških genitalija pokušaj da se uravnoteži veliki broj grudi koje su godinama bile na TV-u, posebno u serijama kao što je „Igra prestola“.

Ili je možda TV konačno samo sustigao mnogo manje ograničen svet pozorišta.

– Kao glumac koji je trebalo da radi pomenutu scenu tog dana, bio sam mnogo više zabrinut zbog same izvedbe, nego zbog činjenice da su svi mogli da vide moj penis. Bio sam go na sceni nekoliko puta. U stvari, radio sam predstavu u kojoj smo nas petorica bili goli do kraja. Posle prva dva minuta, priča preuzima i to prestaje da bude važno – ističe Glin Pričard.

Bonus video: Glas, dirka, bas: You Don’t Know Me

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare