Dejvid Linč Foto:EPA/PETER STEFFEN

Dobio sam emfizem pluća od višedecenijskog pušenja, pa sam vezan za kuću, sviđalo mi se to ili ne, izjavio je slavni američki reditelj Dejvid Linč.

Čuveni američki filmski stvaralac, vizuelni umetnik ali i muzičar Dejvid Linč nedavno je dao intervju za časopis „Sight & Sound“, u kojem se otvorio i s čitaocima ovog magazina podelio svoje zdravstvene probleme, ali i to kako se oni reflektuju na njegov život.

Dejvid Linč Foto:TIZIANA FABI / AFP / Profimedia

– Ne mogu da izađem iz kuće. I mogu da hodam samo malo. A i kad hodam, maltene odmah ostanem bez kiseonika. Zbog Kovida bi bilo jako loše da se razbolim, čak i da se samo prehladim – otkrio je Dejvid Linč.

Da li će režirati iz kuće

Zbog toga slavni sineasta ne zna, priznao je, kako će ubuduće režirati, ali…

– Verovatno bih pokušao da režiram iz svoje kuće… Ali, ne bi mi se to baš svidelo. Jer, volim da budem među „stvarima“ i tako dobijam ideje. No, ako budem prinuđen pokušaću da režiram na daljinu – iskren je bio sineasta za „Sight & Sound„.

I čim je objavljen ovaj intervju svetski mediji su to protumačili kao Linčovo povlačenje iz sveta filma. „Dejvid Linč je zbog bolesti prinuđen da se penzioniše“, bili su samo neki od naslova u medijima.

No, uzvratio je sam reditelj na društvenim mrežama. U postu na mreži X 78-godišnji sineasta rasvetlio je do detalja svoje zdravstveno stanje:

– Da, imam emfizem pluća od dugogodišnjeg pušenja. Moram da priznam da sam mnogo uživao u pušenju, i da volim duvan – taj miris duvana, paljenje cigareta, pušenje – ali plaća se cena za ovo uživanje. A ta cena za mene jeste emfizem – napisao je Linč.

Dejvid Linč Foto:EPA-EFE/TYTUS ZMIEJEWSKI

Naglasio je i kako je prestao da puši pre dve godine:

– Nedavno sam išao na više testova i dobra vest je da sam u odličnoj zdravstvenoj formi, ako ne računamo emfizem. Ispunjen sam srećom i nikada se neću povući – odsečan je bio Dejvid Linč, koji se zahvalio svima na brizi.

Osim kultne TV serije „Tvin Piks“, Dejvid Linč je u impresivnoj karijeri potpisao filmove kakvi su „Glava za brisanje“, „Plavi somot“, „Divlji u srcu“, „Čovek slon“, „Bulevar zvezda“… Bio je tri puta nominovan za Oskara za najbolju režiju, dobivši na kraju zlatnu statuu Amerike akademije za životno delo, kao i Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu za celokupan opus.

Iako nije potpisao dugometražni igrani film još od ostvarenja „Unutrašnje carstvo“ iz 2006. godine, režirao je Linč poslednjih godina nekoliko muzičke spotova i kratkih filmova, kao i dokumentarac „Meditacija, kreativnost, mir“. A „zaigrao“ je, bar na velikom platnu čuvenog reditelja Džona Forda, i to u ostvarenju „Fabelmanovi“ svog kolege Stivena Spilberga pre dve godine.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare