Hana Selimović/Foto:Nemanja Taneski

Zanimljiv paradoks: ja, kao i verujem još mnogi, nisam među onima ubrojanim u sistemsko rešenje problema umetnika koji nisu članovi nijedne institucije, kaže glumica Hana Selimović, reagujući na odluku Vlade Srbije da se samostalnim umetnicima pomogne sa 30.000 dinara u naredna tri meseca i rešenje beogradskih vlasti da toliko novca daju i honorarnim saradnicima ustanova kulture čiji su projekti prekinuti zbog vanrednog stanja.

Hana Selimović otvorila je svojim postom na Fejsbuku još jedno pitanje: šta sa umetnicima koji od početka pandemije ne mogu da rade, a nisu stalno zaposleni, nemaju status samostalnog umetnika, a rade istovremeno u više ustanova.

– Naime ja jesam član Udruženja (dramskih umetnika Srbije, prim. nov.), ali ne i u statusu samostalnog umetnika. Honorarac sam, iliti nezaposleni, koji trenutno nije zbog prirode statusa ubrojan u odluku Vlade – objašnjava Hana Selimović.

S druge strane, podseća ona, i gradske vlasti odlučile su da isplate po 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca honorarcima angažovanim u ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Beograd.
– Što opet nisam ja, jer igram trenutno u tri kuće, Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i u Narodnom pozorištu Sombor. Dakle, u oba sistemska rešenja nisam ubrojana kao neko ko je ravnopravan član umetničke zajednice ove zemlje. Bez obzira na činjenicu da su 12 godina mog aktivnog rada unazad moji honorari uredno oporezivani – kaže glumica.

Hana Selimović je nedavno, kada se ispostavilo da nakon rebalansa budžeta Vlada Srbije nije izdvojila ni dinara za pomoć sektoru kulture i nije bilo izvesno da će umetnici moći da računaju na bilo kakvu pomoć, ogorčeno poručila „hvala državi na uvek spremnom šipku u džepu“ i zahvalila se kolegama iz SNP na tome što su deo plata odvojili da bi pomogli kolegama honorarcima, a pozorište iz budžeta za produkciju izdvojilo novac za honorare za mart.

Umetnici u situaciji sličnoj njenoj i sada, čini se, mogu da se oslone na dobru volju stalno zaposlenih kolega.
– Ono što je ostalo kao rešenje je, kako sam načula, solidarna pomoć. Dakle, to mu dođe nešto kao da sam socijalni slučaj, a ne da sam pošteno i predano radila svoj posao, vrlo frekventno od trenutnka od kada sam diplomirala. I na koncu, zovu novinari da dam izjavu o tome kakav je odnos države prema kulturi, da dam još jednu od izjava zbog kakvih me prethodno i nisu primili u status zaposlene članice pozorišta u kojima sam aktivno radila – zaključuje Hana Selimović.

Neposredno pre nego što je Vlada Srbije nakon bure u javnosti odlučila da samostalnim umetnicima isplati za tri meseca po 30.00 dinara pomoći, Savez dramskih umetnika Vojvodine saopštio je da je osnovao Fond solidarnosti za prikupljanje novca za pomoć dramskim umetnicima koji su zbog pandemije ostali bez angažmana i prihoda.
Sličan fond još pre toga osnovali su, kako je na svom Fejsbuk profilu prenela glumica Bojana Tornjanski, i članovi Udruženja dramskih umetnika Srbije, a potom i beogradsko Narodno pozorište.

Iz UDUS-a su praktično čim su pozorišta zatvorena, a javne manifestacije i programi obustavljeni, zatražili od Ministarstva kulture da pomogne i samostalnim umetnicima i članovima udruženja koji nemaju taj status, a sprečeni su da rade.

Vojislav Voja Brajović, Foto: N1

Predsednik UDUS-a Vojislav Voja Brajović je, nakon odluke Vlade, ponovo na to ukazao govoreći za portal Nova.rs.
– Ima onih koji nisu samostalni umetnici, a članovi su našeg udruženja. Imamo i one umetnike koji rade, ali nisu se učlanili u uduženje. Nisu znali da je udruženje tu da štiti njihove interese. Postoji velika razlika između udruženja i sindikata. Sindikata nema, a bitni su za borbu i sistem vrednosti – rekao je Brajović i dodao da je važno pokazati solidarnost i želju da se pomogne kolegama koji ne mogu da se zaposle.
Brajović je najavio i da će pisati premijerki Ani Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare