Foto: Goran Srdanov, Vesna Lalić

Narodno pozorište u Beogradu pružiće pomoć samostalnim umetnicima, članovima udruženja dramskih, muzičkih i baletskih umetnika, kroz fond “Solidarnost”.

Kako je navedeno u saopštenju nacionalnog teatra, upravnica Ivana Vujić je, u razgovoru sa predsednikom Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislavom Brajovićem, dogovorila da Narodno pozorište podrži njihov Fond solidarnosti tako što će „oformiti humanitarnu podršku ‘Solidarnost'“.

Sva prikupljena sredstva Narodno pozorište će predati udruženjima.

Narodno pozorište u Beogradu po uvođenju vanrednog stanja u zemlji nije, kako se navodi u saopštenju, raskinulo ugovor ni sa jednim honorarnim saradnikom.

– Narodno pozorište u Beogradu beskrajno poštuje rad i stvaralaštvo samostalnih umetnika koji su naši česti saradnici i koji donose posebnu energiju. Narodno pozorište u Beogradu prepoznaje značaj i stvaralaštvo samostalnih umetnika i smatra da u ovom trenutku moramo pomoći i moramo svi ostati zajedno – istaknuto je u saopštenju.

Udruženje dramskih umetnika je odmah po uvođenju vanrednog stanja apelovalo na Ministarstvo kulture i Vladu Srbije da pomogne samostalnim umetnicima koji imaju ugovore sa pozorištima, a koji zbog obustave igranja predstava nisu u mogućnosti da svoje ugovorom predviđene obaveze realizuju i zbog toga su ostali bez prihoda.

Ministarstvo je uslišilo tu molbu i predložilo Vladi da se svim samostalnim umetnicima, kojih u Srbiji ima 2.373, pomogne u naredna tri meseca, mesečno sa po 30.000 dinara, međutim Uredbom Vlade Srbije o rebalansu budžeta kultura, pa samim ti ni samostalni umetnici, nisu obuhvaćeni pa su prepušteni sebi, dobroj volji teatara i solidarnosti kolega.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar