Foto: Promo

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) uputilo je apel i predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se samostalnim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima, novčano pomogne u najmanjem iznosu od 30.000 dinara.

UDUS je isto predložio i za svoje nezaposlene članove.

U pismu svojim članovima, koje je na svoj „Fejsbuk“ profil okačio glumac Pavle Pekić, UDUS je naveo da će ih informisati o odgovoru Ministarstva kulture, kao i da će se truditi da u ovim teškim trenucima epidemije ne zatvore Udruženje, već organizuju dežurstva.

Prethodno su direktori beogradskih pozorišta uputili inicijativu Sekretarijatu za kulturu grada Beograda da se pronađe način da se pomogne glumcima koji nisu ni u jednom teatru stalno angažovani, a igraju u predstavama po ugovoru i koji zbog zatvaranja pozorišta neće imati nikakva primanja do daljeg.

Dušan Kovačević, Foto: N1

Direktor Zvezdara teatra akademik Dušan Kovačević je u intervjuu za portal Nova.rs rekao da imaju 70-80 glumaca honorarno angažovanih i da će se aktuelna situacija odraziti na njihova primanja koja su nekima izvor prihoda za ceo mesec te da gledaju kako da im pomognu.

Reagujući na pisanje portala Nova.rs, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je za Tanjug rekao da će sva sredstva za rashode zaposlenih, ali i radno angažovanih u ustanovama kulture Grada Beograda, biti obezbeđena i u periodu vanrednog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram