Skupština grada Beograda Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Umetnici koji su radili u beogradskim ustanovama kulture po ugovorima o delu dobiće pomoć od 30.000 dinara za mart, april i maj, a prva isplata za 309 njih će im leći na račune najkasnije u utorak, najavio je danas Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Ovo je njegovo drugo a ukupno treće obećanje koje stiže iz Gradske uprave u vezi sa novčanom pomoći slobodnim umetnicima.

Prema Vesićevim rečima, do 5. maja će im biti isplaćena pomoć za mart, a za preostala dva meseca „kasnije“.

Novac za uplatu pomoći biće obezbeđen iz sume predviđene za ovogodišnje gradske konkurse iz oblasti kulture, koji sada, kako kaže Vesić, „ne mogu da se realizuju zbog vanrednog stanja, te je odlučeno da bude uplaćen direktno umetnicima“.

Kada je Vesić nedavno najavio takvo rešenje, sagovornici Nova.rs ocenili su da ono može da izazove probleme u ovom sektoru.

Podsećamo, ovo je treće obećanje o novčanoj pomoći slobodnim umetnicima koje stiže od gradskih vlasti. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je 18. marta rekao da će biti obezbeđene plate i honorari svima angažovanim u ustanovama kulture, a Goran Vesić to je ponovio 10. aprila. Do sada ništa nije učinjeno.

Prošle nedelje su kultura, a sa njom i samostalni umetnici, potpuno zanemareni i na republičkom nivou. Uredbom Vlade  Srbije o rebalansu budžeta, obezbeđena je 5,1 milijarda evra ekonomske pomoći za saniranje posledica epidemije koronavirsa, a za sektor kulture je opredeljeno nula dinara, o čemu smo takođe pisali, tako da ostaje otvoreno pitanje šta će biti sa više od 2.000 slobodnih umetnika (u Srbiji ih je registrovano 2.373).

Tim povodom je i Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) pisalo Ministarstvu finansija, tražeći odgovor na pitanje da li su prepoznali predlog Ministarstva kulture da se samostalnim umetnicima pomogne sa po 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca i ako jesu, kada će i kako to biti realizovano. Kako nam je predsednik UDUS-a Vojislav Brajović rekao, odgovor nisu dobili, pa je Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja pisao premijerki Srbije Ani Brnabić sa istim pitanjem.

Prema poslednjim saznanjima i na to pismo još čekaju odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar