Hana Selimović/Foto:Nemanja Taneski

Molim da ubuduće umesto predstava u kojima “slobodni” umetnici igraju, građanima u izolaciji puštate sednice vlade, da se malo kreativno uzdižu i pre svega nadahnu i opuste u ovim kriznim vremenima. I naravno, hvala mojoj državi, na uvek spremnom šipku u džepu, poručila je glumica Hana Selimović.

Ogorčena zbog odluke Vlade Srbije da izuzme sektor kulture iz mera ekonomske pomoći u vrednosti od 5,1 milijardu evra za saniranjea posledica epidemije koronavirusa, Selimović je na „Fejsbuku“ skrenula pažnju na jedan lep primer solidarnosti u situaciji u kojoj su samostalni i honorarno angažovani umetnici ostali bez prihoda.

– Ja sam honorarac, što znači, no show-no money game. Nisam jedina koja je oštećena u ovoj situaciji, pa je malo sramota da se mnogo oglašavam, ali da, kao i mnogima ukinut mi je svaki vid zarade. Međutim, od nekoliko pozorišta u kojima igram i na taj način zarađujem novac za život, moram da kažem da su se ansambl i direkcija drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada pokazali kao apsolutni svetionik solidarnosti, ljudskosti i napora i pokazali da o ovoj situaciji neko i brine – napisala je Selimović.

Ona je navela da su kolege iz ansambla Drame SNP-a iz svojih ličnih sredstava odvojile novac za martovske plate honorarnih saradnika.

– Opet bi to uradili. Srećom, pozorište je iz budžeta za produkciju odvojilo deo novca, od koga će isplatiti svoje honorarce kao da su igrali predstave. Pozdrav za druge institucije koje su, sem pojedinačnih i usamljenih primera, ljude koji čine repertoar njihovih kuća ostavili bez “kako ste i kako ćete”, da se snalaze u ovoj situaciji. I veliko bravo i hvala za LJude sa velikim početnim slovom, iz SNP-a – istakla je Selimović.

Direktor Drame SNP-a glumac Milovan Filipović/Foto: Printscreen/YouTube/Biber Emisija

Direktor Drame SNP-a glumac Milovan Filipović kaže da je taj gest potekao iz stava da su se oni obavezali da brinu o svima koji igraju u njihovim predstavama.

– Oni kao honorarci igraju u našim predstavama koje nama donose nagrade, koje nam pune sale. Situacija je takva da ne mogu svi koji igraju u pozorištu da budu zaposleni. Zašto bismo sada dozvolili da ljudi, koji toliko dobrog donose pozorištu, u ovoj specifičnoj situaciji, na koju niko od nas nema uticaj, budu oštećeni – rekao je Filipović za Nova.rs.

On je pojasnio je da su odlučili da pomognu onim glumcima koji nemaju nijedno stalno primanje i kojima je honorar od igranja predstava jedini izvor prihoda.

– Pošto pravimo tromesečni repertoar, gledali smo predstave koje bi tokom marta, aprila i maja bile izvođene i vrednovali honorarne glumce koji u njima igraju, isto kao da su zaista i igrali. Mi puštamo sada onlajn predstave u kojima oni igraju. To gleda publika koja bi u normalnim okolnostima bila u sali, tako da je nemoralno da ih ostavimo bez ikakvih prihoda – rekao je Filipović.

Članovi ansambla Drame SNP-a su prvo pribegli tome da od svog ličnog dohotka izdvoje i svojim kolegama za mart nadoknade izgubljen novac, a za april i maj pozorište je prenamenilo deo budžeta planiran za produkcije, jer neće sve moći da se realizuje što je planirano.

Filipović kaže da planiraju da u oktobru nastave probe predstave “Zločin i kazna” Dostojevskog u režiji Igora Vuka Torbice, a onlajn su započeli probe predstave “Rozenkranc i Gildestern su mrtvi” Toma Stoparda u režiji Igora Pavlovića.

– Planirano je da nam Kokan Mladenović radi “Buru”, Jug Radivojević “Dva viteza iz Verone”, pošto imamo deficit Šekspira u pozorištu. Rale Milenković bio trebalo da radi “Višnjika”, a Marko Čelebić novi komad Filipa Grujića. Sve je to za sada na čekanju – kazao da je Filipović i dodao da će možda leto iskoristiti za probe i eventualno igranje predstava na otvorenom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare