Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim je za 2.353 samostalna umetnika opredeljena pomoć u iznosu od 90.000 dinara, odnosno po 30.000 dinara za tri meseca – mart, april i maj tekuće godine.

Navedena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 211.770.000 dinara biće, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, uplaćena na račune lokalnih samouprava radi dalje distribucije.

Odluka Vlade Srbije došla je nakon višenedeljnih apela umetničkih udruženja i organizacija da se nađe način da se pomogne samostalnim umetnicima koji su, zatvaranjem ustanova kulture i otkazivanjem programa zbog pandemije, sprečeni da rade te su ostali bez prihoda i dovedeni na rub egzistencije.

Ministarstvo kulture predložilo je ranije Vladi da obezbedi pomoć samostalnim umetnicima od po 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca, na šta su se u Nemanjinoj prethodno oglušili i Uredbom o rebalansu obezbedili 5,1 milijardu evra za saniranje posledica koronavirusa, ali ni dinara za sektor kulture.

– Kultura je suštinski izraz našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva ne sme imati manji značaj od ostalih oblasti privrednog i društvenog života – izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nakon današnje sednice Vlade.

– Njen uticaj na ukupni razvoj zajednice je nemerljiv. Siguran sam da će efekti pomoći koju su Vlada i Ministarstvo kulture i informisanja opredelili, i u simboličkom i u faktičkom smislu prevazići nominalni iznos sredstava koji je namenjen za pomoć samostalnim umetnicima – dodao je Vukosavljević u saopštenju dostavljenom medijima.

Prethodna odluka Vlade Srbije i Ministarstva finansija da se, rebalanskom budžeta, kultura potpuno zaobiđe izazvalo je ogorčenje udruženja i umetnika, pa su dramski umetnici po pozorištima sami pokretali akcije kako bi pomogli svojim kolegama koji nisu stalno zaposleni.

Sredstva su prikupljana i putem Fonda solidarnosti Udruženja dramskih umetnika Srbije, koji je prvenstveno namenjen za pomoć članovima koji imaju zdravstvene probleme, a i Savez dramskih umetnika Vojvodine osnovao je Fond solidarnosti radi prikupljanja sredstava pomoći svojim članovima. Uključilo se i Narodno pozorište u Beogradu pokrenuvši svoj fond „Solidarnost“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare