Mnogo znači da se okupimo i da izrazimo svoje stanovište, možda će doći dan kada će neko hteti to da sluša, možda će doći dan kada će ovaj užasni režim pasti, rekao je reditelj Goran Marković u razgovoru za nova.rs neposredno pred današnju debatu “Kultura posle virusa”.

Beogradski „Dorćol Platz“ bio je danas mesto debate značajnih ličnosti iz više oblasti kulture o stanju u ovom sektoru s obzirom na pandemijsku krizu, ali i mesto predloga kako da se on vrati na noge. Čuveni reditelj Goran Marković neposredno pre toga priča nam, između ostalog, i zašto još nije zaživeo Nacionalni savet za kulturu gde su ga predložila dva umetnička udruženja, zašto se „Vlada bojih tih nekoliko ljudi koji su, poput njega, nezavisni“ i šta bi on prvo uradio da se našao u tom telu.

 

Sa Markovićem smo razgovarali i o tome da li inicijative poput „Kulture posle virusa“ mogu da naiđu na plodno tle, o nužnosti očuvanja kontinuiteta sa civilizacijom sa kojom je „priključak prekinut ne samo pandemijom nego i celim ovim višegodišnjim stanjem u društvu“, mestu kulture „koja je život“ u svemu tome, zašto je Srbiji potreban audio-vizuelni centar na koji je on „potrošio sate i dane“ i šta bi se u njemu nalazilo.

– Mi smo ipak u Evropi, u civilizaciji. Moramo da nađemo načina da živimo civilizovano – kaže Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare