Goran Markovic
Goran Marković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kada povodom upada fašističke horde u galeriju Stara kapetanija Ministarstvo kulture saopšti kako “Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti”, onda, i pored nekoliko uopštenih rečenica o nasilju, ono na neki način opravdava ono što se u toj galeriji odigralo, kaže za Nova.rs reditelj Goran Marković, reagujući na jučerašnje saopštenje Ministarstva kulture o upadu huligana na postavku u Staroj kapetaniji.

– Ako tome dodamo da se ministarstvo nikada nije oglasilo povodom onoga što se svakodnevno piše i odigrava u pornografskim glasilima i televizijskim kanalima, koji su pod direktnom kontrolom vlasti i spadaju u nadležnost tog istog ministarstva, onda je jasno da je ovo nasilje potaknuto i odobreno iz samog srca tame – zaključak je Gorana Markovića.

Ministarstvo kulture, osim što je umetnička dela, izložena na postavci, nazvalo skarednim i nemoralnim, u pomenutom saopštenju konstatuje da upad huligana jeste bilo ugrožavanje javnog reda i mira, ali da do izložbe u zemunskoj galeriji nije ni trebalo da dođe. Ministarstvo je to obrazložilo time da postavka delom svog “andergraund sadržaja i pripada podzemlju ljudskog duha”.

Na otvaranje izložbe, 13. oktobra u Staroj kapetaniji, upala je grupa od petnaestak mladića, bacivši suzavac i cepajući neke od izloženih radova. Iako je prethodno, uoči izložbe, grupa strip umetnika, koji su i autori na postavci, prijavila policiji da dobijaju pretnje smrću, reakcija nadležnih je izostala i do napada je, ipak, došlo. U galeriji je tada bila prisutna jedna umetnica i radnik obezbeđenja, međutim huligani ih nisu napali, već su se, nakon bacanja suzavca, ustremili isključivo na cepanje umetničkih dela.

Vizuelni umetnik Milorad Mića Stajčić, čiji su radovi, takođe, bili predmet kontroverzi i zabrana, kaže za naš portal da na izložbi u Staroj kapetaniji nije bio, zbog čega mu je teško da komentariše njen sadržaj:

– Stekao sam utisak da se ministarstvo kulture u svojoj zvaničnoj izjavi više trudilo da opravda nego da osudi ovaj vandalski napad. Šta god da je tamo prikazano i naknadno iscepano, verujem da nije zaslužilo ovakav tretman. Ipak je u pitanju strip, medij sa veoma širokom slobodom izraza, a relativno uskim krugom publike, ističe Stajičić, čija je skulptura „Over the Rainbow“ sa Diznijevim junacima 2018. godine skinuta sa postavke u našem Kulturnom centru u Parizu i to na intervenciju Ministarstva kulture, jer „aludira na seksualni čin između Paje Patka i Mikija Mausa“. Ministarstvo je tada ocenilo da izlaganje tog artefakta nije smelo da se dogodi, nazvavši sve „neprijatnim incidentom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare