Maja Izetbegović Foto: Promo/Sarajevo Film Festival

Sarajevo film festival, 30. po redu, biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi, a svečanost će voditi bosanskohercegovačka glumica Maja Izetbegović.

Sarajevo film festival trajaće do 23. augusta, a otvara ga svetska premijera novog ostvarenja Danisa Tanovića „Nakon ljeta„.

Ova prestižna i diljem sveta poznata smotra ulogu domaćina otvaranja svake godine poverava uspešnim regionalnim filmskim umetnicima mlađe generacije s željom da otkriva, podržava i promoviše mlade profesionalce pa su je tako na prethodnim izdanjima „igrali“ glumice Heleni Vuković, Belmi Salkunić, Amili Terzimehić, Aleni Džebo, Mariji Pikić, Vanesi Glođo, Zani Marjanović, glumci Lazar Dragojević, Dino Bajrović, Igor Skvarica, Alban Ukaj, Ermin Bravo, Boris Ler, Adnan Hasković i Feđa Štukan.

Glumica koja će ovog avgusta voditi ceremoniju otvaranja Maja Izetbegović poručila je da je imala sreću i privilegiju da odrasta uz Sarajevo film festival koji joj je „na najlepši mogući način odredio putanju profesionalnog izbora“:

– Sarajevo film festival danas za mene predstavlja prostor slobode i inspiracije za kreativni rast. Razlog zbog čega najviše volim Sarajevo za vreme festivala je što u tim danima dolaze do izražaja vrednosti koje volim živeti u svom gradu. To su umetnost, sloboda i kosmopolitizam – izjavila je Izetbegović.

Maja Izetbegović Foto: Promo/Sarajevo Film Festival

Bosanskohercegovačka glumica Maja Izetbegović živi i radi u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2008. godine, a oznata je po ulogama u filmovima: „Naša svakodnevna priča“, „Sin“, „Ekskurzija“ i „Hotel Pula“… Film „Ekskurzija“ premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio Posebno priznanje, kod nas na FAF-u, a sinoć je dobio nagradu na Somborskom filmskom festivalu. Glumila je i u TV serijama, među kojima su „Znam kako dišeš“ i „Frust“.

Kao članica Kamernog teatra 55 ostvarila je širok spektar uloga, podsećaju organizatori SFF-a. Igrala je u više od 40 predstava, među kojima su „Nora“, „Antigona“, „Osramoćeni“, „Kavkaski krug kredom“, „Ivanov“, „Sumnja“, „Malograđanska svadba“, „Elijahova stolica“ i osvojila je brojne nagrade.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar