Sava Centar dvorana
Sava Centar dvorana Foto:Vesna Lalić

Više od 70 filmova imaće svoje srpske premijere na 49. Međunarodnom filmskom festivalu - Fest u četiri beogradska bioskopa od 7. do 16. maja.

Fest će početi filmom „Veliko iskopavanje“ 7. maja od 19 sati u Sava centru, a publika će filmove sa ove smotre moći da gleda i u Kombank dvorani, Domu omladine Beograda i u dve sale „Sinepleksa“ u Galeriji Beograd. U skladu sa merama protiv širenja koronavirusa projekcijama u Sava centru i Kombank dvorani će moći da prisustvuje do 500 gledalaca, a u druga dva bioskopa po 250.

Ovogodišnje izdanje Festa, pod sloganom „Povratak u budućnost“, podeljeno je u sedam programskih celina: Glavni takmičarski program, Glavni program van konkurencije, Gala program, Festovih 50, Fest fokus, Fest 49 i Intro Fest.

Projekcije u Sava centru počinjaće od 11 sati, a filmofili će ovde, u okviru programa „Festovih 50“, ponovo na velikom platnu moći da vide i filmske klasike prikazivane u ranijim festivalskim izdanjima, od Kjubrikove „Odiseje u svemiru“ (1971) do „Beti Blu“ (1986) Žan-Žaka Denea.

Bojana Makavejev, Mira Banjac, Jugoslav Pantelić, Uliks Fehmiu: Otvaranje Festa 2020. Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Projekcije u Kombank dvorani (u sali 1) počinjaće od devet sati, a termini su i 11.30, 14, 16.30 i 19 sati. U Domu omladine, gde će biti prikazana većina filmova iz programa „Fest fokus“, takođe će biti matine projekcija (od devet i 11.30 sati), kao i onih u popodnevnim i večernjim terminima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posetiocima „Sinepleksa“ u Galeriji Beograd, gde će, pored ostalih, biti prikazana većina filmova iz Gala programa, na raspolaganju su dva prostora: Ajmaks sala, kao i Sala 3. Pojedine projekcije će i ovde biti organizovane od 11.30, kao i popodne i uveče. Poslednji termini u svim bioskopima su od 19 sati, a publika je dužna da se pridržava epidemioloških mera.

Ajmaks sala u „Sinepleksu“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ulazice po cenama od 250 do 500 dinara u prodaji su na blagajnama svih bioskopa, a osim za termine u „Sinepleksu“ mogu se kupiti i onlajn.

Kompletan program se može videti i preuzeti na sajtu festivala.

U takmičarskom programu je 18 filmova iz 12 zemalja, među filmovima koje će publika moći da vidi je i pet dobitnika Oskara, a premijerno i šest domaćih dugometražnih filmova, kao i dve srpske koprodukcije. Gala program donosi 19 filmova iz osam zemalja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare