Zora, film, najava, FEST 2021
Scena iz filma Zora Foto: Fest/Promo

Čak 18 filmova iz 12 zemalja naći će se u glavnom takmičarskom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala Fest, koji se održava od 7. do 16. maja, saopštili su organizatori iz CEBEF-a. U trci za nagradu su i tri domaća ostvarenja.

U glavnoj selekciji publika će biti u prilici da vidi tri srpska filma: „Oazu“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

Osim ovih selektovana su i ostvarenja reditelja koji su se sa svojim filmovima već takmičili na Fest-u, među kojima su Dalibor Matanić sa „Zorom“, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos sa filmom „Monday“, Suzana Nikjareli sa „Miss Marx“, o životu Elenor, ćerke Karla Marksa.

Gospođica Marks, film, najava, FEST 2021
Scena iz filma „Miss Marx“ Gospođica Marks Foto: Fest/Promo

U glavnom takmičarskom programu naći će se i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tunisko ostvarenje „Čovek koji je prodao svoju kožu“, koji je režirala Kaouther Ben Hania, a jednu od glavnih uloga tumači i Monika Beluči, pre nekoliko godina gošća Festa.

Nemački reditelj Oskar Reler predstavlja se publici sa filmom „Enfant Terrible“ o životu Rajnera Vernera Fasbindera, dok je „povratnica“ na festival i mađarska rediteljka Lili Horvat sa ostvarenjem „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“ o neurohirurgu Marti koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu. 

Enfant Terrible, film, najava, FEST 2021
Scena iz filma „Enfant Terrible“ Foto: Fest/Promo

„Vraća se“ i Danilo Šerbedžija i to sa filmom „Tereza37“, u kome 37-ogodišnja Splićanka Tereza preispituje svoj rutinski brak i odlučuje da iz korena promeni svoj život.

Jedno od najznačajnijih imena iranske i svetske kinematografije, reditelj Madžid Madžidi predstavlja se sa filmom „Deca sunca“ u kome dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice.

U glavnom takmičarskom programu su i filmovi „Noć kraljeva“ francuskog reditelja Filipea Lakotea o mladiću poslatom u zatvor usred Obale Slonovače, argentinski „Lovac“ Marka Bergera o problemu seksualne manipulacije i eksploatacije među tinejdžerima i američku komediju „Palm Springs“ Maksa Barbakova o odnosu bezbrižnog Najlsa i nevoljne deveruše Sare.

U selekciji je i italijanska „Tamna bajka“ (Damijano i Fabio D’Inoćenco) o otuđenosti u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, ali i nemačko ostvarenje „Za decu“ rediteljke Barbare Ot o borbi glavnog junaka za troje dece i ženu koju još uvek voli. 

Kada su u pitanju tri domaća filma koja su u trci za nagradu Festa ostvarenje „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, podsetimo, premijerno je prikazano prošle godine na Venecijanskom filmskom festivalu. U Veneciji je ovenčano prvom u nizu međunarodnih priznanja – nagradom za Najbolji evropski film u selekciji Dani autora. 

Novi film Olega Novkovića „Živ čovek“, za koji je scenario napisala Milena Marković, donosi priču o nekadašnjem članu kultnog benda „Sinovi“. 

Glavni junak u Novkovićem ostvarenju, Igor Đelić-Đela, koga igra Nikola Đuričko, odjednom shvata da želi da promeni život i ispravi neke greške iz prošlosti. 

Nemanja Ćeranić predstavlja se sa ostvarenjem „Lihvar“, po scenariju Strahinje Madžarevića, koji se bavi jednim danom u životu zelenaša u srpskom gradiću.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se i dve srpske manjinske koprodukcije: film „Zastoj“ reditelja Vinka Moderndorfera (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija), koji će imati svetsku premijeru na Festu, a prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, a drugo je ostvarenje „Potencijalni kandidat“ Erkana Kesala (Turska, Srbija) koji donosi priču o Kemalu, koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

O  filmovima koji će se takmičiti u glavnom programu odlučivaće žiri u sastavu: glumac Igor Đorđević (predsednik), reditelj Dane Komljen, grčki sineasta i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Međunarodni filmski festival Fest, 49. po redu, održava se u Sava centru, Kombank dvorani, Domu omladine i bioskopu Sinepleks Galerija belgrejd.