Foto:Profimedia

Jedna od programskih celina 49. Festa biće posvećena filmskim klasicima koji su obeležili ranija izdanja festivala, najavili su organizatori.

Publika 49. Festa, najavljenog od 2. do 11. aprila, u okviru selekcije „Festovih 50“ će na velikom platnu u Sava centru moći da pogleda „Odiseju u svemiru 2001“ Stenlija Kjubrika, „Limeni doboš“ Folkera Šlendorfa, „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Tristanu“ Luisa Bunjuela, „Andreja Rubljova“ Andreja Tarkovskog, „Borsalino“ Žaka Dereja, „Ponoćnog kauboja“ Džona Šlezingera i „Beti Blu“ Žan-Žak Benea.

Film „Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika prikazan je na prvom izdanju Festa 1971. godine. Radnja prati putovanje na Jupiter s računarom HAL-om 9000 nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. „Odiseja u svemiru“ nominovana je za četiri Oskara, a ovenčana je jednim, za vizuelne efekte. U narednim decenijama film je stekao kultni status, a kritičari i filmski stvaraoci ga smaraju jednim od najuticajnijih filmova svih vremena.

„Ponoćni kauboj“ Džona Šlezingera, u kom su upečatljive uloge ostvarili Džon Vojt i Dastin Hofman, još jedan je film prikazan na prvom izdanju Festa. Glavna glumica u filmu, Silvija Majls, ujedno je bila i prva strana filmska zvezda koja je gostovala u istoriji ove manifestacije, podsećaju organizatori. Šlezingerov film, čija se radnja odvija oko prijateljstva naivnog žigola u Njujorku (Vojt) i sitnog prevaranta (Hofman), nagrađen je Oskarima za najbolji film, režiju i najbolji adaptirani scenario.

Na prvom Festu prikazani su i „Tristana“ čuvenog reditelja Luisa Bunjuela, sa Katrin Denev u glavnoj ulozi, kao i „Borsalino“ Žaka Dereja sa Žan-Pol Belmondom i Alenom Delonom, kao jedan od najuspešnijih gangsterskih filmova u istoriji francuske kinematografije.

Ostvarenje „Andrej Rubljov“ slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog imalo je svetsku premijeru 1966, a prvi put je prikazano na Festu 1973. godine. Film zasnovan na životu ruskog ikonopisca iz 15. veka, ponovo se našao pred publikom Festa 2008. godine, kada je prikazana restaurisana verzija, a gost je bio snimatelj Vadim Jusov, koji je radio i na originalnoj verziji filma.

I film „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija sa Dirkom Bogartom u glavnoj ulozi prikazan je na Festu 1973. godine. Filmska adaptacija istoimene pripovetke Tomasa Mana osvojila je posebno priznanje na festivalu u Kanu dve godine ranije.

Šlendorfov „Limeni doboš“ po istoimenom romanu Gintera Grasa prikazan je na Festu 1980. godine, ubrzo nakon što je osvojio Zlatnu palmu u Kanu i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Film prati život dečaka Oskara koji odlučuje da nikad neće odrasti, u godinama uspona nacizma i Drugog svetskog rata.

Šlendorf je Beograd posetio 2001. i 2008. godine, a organizatori navode da će publika na Festu moći da vidi rediteljsku verziju filma produženu za 20 minuta.

Erotska psihološka drama „Beti Blu“ Žan-Žaka Denea (1986) bio je jedan od filmova koji su obeležili osamdesete godine na Festu.

U okviru 49. Festa pod sloganom „Povratak u budućnost“ će, prema najavama organizatora iz Centra beogradskih festivala (Cebef), premijerno biti prikazano više od 70 filmova.

Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera za suzbijanje koronavirusa, ističu organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar