Foto: Slobodna zona/Promo

Najbolji filmovi 19. Slobodne zone, koja je zatvorena sinoć srpskom premijerom novog kratkog kvir vesterna Pedra Almodovara "Čudna strana života", su ostvarenja "Borci" i "Flašaroši". 

Film „Borci“ trijumfovao je u Međunarodnoj selekciji, dok su „Flašaroši“ proglašeni najboljim u Regionalnoj selekciji. Za najbolje ostvarenje selekcije Prva dva koraka proglašeno je „Sokolovo jezero“, tinejdžerski žiri nagradio je film „Radikalno“, a Nagrada publike otišla je dokumentarcu „Mamula All Inclusive“.

Foto: Slobodna zona/Promo

Najbolji angažovani film Međunarodne selekcije jeste dokumentarac „Borci“ norveškog autora Jona Haukelanda, zbog, kako je ocenio žiri u sastavu Vladimir Šojat, Ana Pejović i Alen Munitić, „autentičnog i iskrenog prikaza o tome kako pojedinac može da ostvari pozitivan uticaj na društvo, ali i zbog odličnog uvida u snagu lične transformacije te važnosti podrške i zajedništva među protagonistima“.

Jon Haukeland Foto: Tanja Drobnjak

Posebno priznanje pripalo je dokumentarcu „Neizbrisiva sećanja“ Maite Alberdi iz Čilea, jer nas „maestralno podseća na surovu istinu da su sva sećanja izbrisiva, kako lična, tako i kolektivna“.

Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana osvojio je dokumentarac „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, koji je leltos, podsetimo, ovenčan Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Film epske snage koji na vizuelno uzbudljiv način i bez trunke patetike gradi dirljivi svet svog junaka, a njegova intimna previranja diže na nivo antičke tragedije, to je portret sveta u nestajanju, kao i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe“, navodi se u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Vuk Ršumović, Narcisa Darijević Marković i Miloš Pušić.

Nemanja Vojinović Foto: Tanja Drobnjak

Nagradu Human Rights osvojio je igrani film „Rana oklevanja“ Selmana Nadžara iz Turske, koji „postavlja kompleksna pitanja lične i društvene moralnosti i pravde sveta u kom živimo, a u čijem je centru junakinja pred tačkom pucanja u sistemu vrednosti koji je, jednako kao i ona, na ivici da se sasvim uruši“, obrazložio je žiri.

Specijalna nagrada u Regionalnoj selekciji dodeljena je dokumentarcu „Što da se radi?“ Gorana Devića „za izuzetnu upornost i doslednost pri slikanju portreta tranzicije, u filmu koji budi empatiju i upozorava na surovost dugo iščekivanog liberalnog kapitalizma“.

Sokolovo jezero Foto: Slobodna zona/Promo

Rediteljski debi Šarlot le Bon „Sokolovo jezero“ pobednik je selekcije Prva dva koraka, zato što je posredi „očaravajuća kombinacija naturalističke tinejdžerske romanse i mističnih elemenata“, istakao je žiri koji su činili Nikola Spasić, Ivana Jadrić i Dina Duma, a posebno priznanje dodelili su dokumentarcu „Snajka: Dnevnik očekivanja“ debitantkinje Tee Vidović Dalipi koja je „kroz narativ sopstvenog braka, vešto pokrenula dijalog koji premošćuje kulture i tradicije na veoma jedinstven i lični način“.

Radikalno Foto: Slobodna zona/Promo

Srednjoškolski žiri, koji su činili đaci Četrnaeste gimnazije Teodora Pribaković, Iva Živković, Nikola Bojović, Nataša Leto i Zoja Andrijanić, za najbolji film selekcije EU Teen Zone proglasio je „Radikalno“ Kristofera Zale iz Meksika, jer konačno progovara „o problemu školskog sistema“.

Srednjoškolski žiri Foto: Tanja Drobnjak

A publika je za najbolji izglasala dokumentarac „Mamula All Inclusive“ Aleksandra Reljića s prosečnom ocenom 4,96.

Laureati novoustanovljene nagrade, u saradnji sa Fondom B92, „Olivera Ranđić“ za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju su Melita Ranđelović, Vesna Štrbić, Zagorka Aksentijević, Jelena Joksimović, Aleksandar Vajzner, Dragan Popadić i Ilinka Miletić.

Dobinici nagrade Olivera Ranđić Foto: Tanja Drobnjak

U Dvorani Kulturnog centra Beograda danas je Slobodna zona na bis, a publika će moći da pogleda „Crveno nebo Kristijana Pecolda u 15 sati, dokumentarac „Džoan Baez – Ja sam buka“ dva sata kasnije, „Flašaroše“ u 19 časova i „Zlo ne postoji“ Rjsukea Hamagučija, kojim je i otvorena Slobodna zona, od 21 čas. Cena karte je 400 dinara.

Od 6. do 19. novembra deo filmskog programa 19. Slobodne zone moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch, saopštili su organizatori.

Bonus video: Živi i zdravi tizer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar