Scena iz filma "Košnica" Foto: Printscreen/YouTube/filmfestivals.com

Prvo dugometražno ostvarenje kosovske rediteljke Bljerte Bašoli "Košnica" osvojilo je čak tri nagrade na upravo završenom filmskom festivalu "Sandens". Na najuglednijem festivalu nezavisnog filma ostvarenje "Košnica" (Zgjoi) je ponelo priznanja za najbolji film, režiju i nagradu publike.

Od filma sa Kosova na smotri, koju je još 1985. osnovao slavni glumac Robert Retford, više nagrada dobilo je samo ostvarenje „Coda“, drugi film reditelja Sijana Hedera. Ovaj film, prikazan prvog dana festivala, prvi je u istoriji „Sandensa“ koji je osvojio četiri glavne nagrade – za najbolji film, režiju, glumački ansambl i nagradu publike. Postigao je još jedan rekord, dobivši distributerski ugovor vredan 25 miliona dolara.

Festival „Sandens“, koji je trajao od 29. januara do 3. februara, umesto na tradicionalnom mestu – u skijaškom centru Park siti u državi Juta, održavan je u redukovanom izdanju, a filmovi su se prikazivali isključivo onlajn.

Ostvarenje, prvo u karijeri kosovske rediteljke Bljerte Bašoli, premijerno je prikazano pred sam kraj „Sandens“ festivala, 2. februara. Rediteljka je bila, kako je priznala, toliko inspirisana istinitom pričom Fahrije Hoti da je morala da je ispriča na velikom ekranu.

Fahrija Hoti, ostavši bez supruga koga su streljale srpske snage na Kosovu, uz još 110 muškaraca iz sela Velika i Mala Kruša 1999. godine, samo je kao samohrana majka želela bolji život za svoje dvoje dece. Ostavši i bez supruga, i bez kuće, sama sa decom, počinje život iz početka. Bori se protiv bola i diskriminacije radom i osniva poljoprivrednu zadrugu „Kruša“. I tako pomaže i ostalim udovicama iz Velike Kruše, sela udaljenog 80 kilometara od Prištine.

Činjenica da Fahriju ništa nije moglo da zaustavi toliko je opčinila rediteljku da je morala da napravi film zasnovan na njenom životu.

– Prvo sam bila fascinirana Fahrijinom pričom kada sam je čula na televiziji. Najpre, to je uspešna priča. Ali, to je i priča o predrasudama koje je imala u društvu pošto je udovica koja je počela da radi. Za mene su ova dva elementa bila veoma intrigrantna i zato sam otišla da se sastanem sa Fahrijom – ispričala je za Radio Slobodnu Evropu Bljerta Bašoli.

Prvi put se sa njom susrela 2011. i Fahrija joj je detaljno pričala sa kakvim se sve teškoćama suočavala kako bi izgradila bolji život za njenu porodicu.

– Išle smo dosta duboko kada se radi o osećanjima i sećanjima i to je za mene bilo malo problematično jer nisam htela da joj zbog jednog filma vratim ta teška sećanja – dodala je rediteljka.

Nakon što je ogledala film Fahrijina osećanja su bila pomešana, jer je ponovo doživela teške trenutke ali osetila i ponos zbog svega što je postigla.

– Bilo je to povratak u prošlost. Teško je, ali je za ponos to što se snimio film o meni – reči su Fahrije Hoti.

Fahriju u filmu igra glumica Ilka Gaši za koju je, kako je priznala za Radio Slobodnu Evropu, uloga bila puna izazova.

– Kada glumite osobu koja još uvek živi, koju poznajemo i koju smo videli u intervjuima, još je teže i rizičnije u smislu da možeš da pogrešiš. Ali, Bljerta je odlučila da ne glumimo gospođu Fahriju na način da postanem kao ona, govorim kao ona, ponašam se kao ona, već da glumim njenu bol – objasnila je glumica.

Uspeh filma kod publike i kritike rediteljka tumači time što se bavi univerzalnom temom – borbom žene protiv diskriminacije i predrasuda.

– Mislim da se žene i mlade devojke u celom svetu identifikuju sa time da diskriminacija postoji u različitim oblastima, kulturama, i da je prisutna, kao i stereotipi i predrasude koji su prisutni svuda u svetu – kazala je Bljerta Bašoli.

Film „Košnica“, realizovan u koprodukciji Kosova, Švajcarske, Albanije i Severne Makedonije, nakon „Sandensa“ učestvovaće i na ostalim svetskim festivalima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare